2020-07-21 170 瀏覽
今晚要喺觀塘區度食晚餐。所以我喺OpenRice 度search吓觀塘有乜好野食,第一間就show咗呢間韓國野。有成七百幾個好評,所以就決定咗食呢間。餐廳位於觀點中心嘅lift lobby度。我平時去觀塘食野都唔會行黎呢度食,最多只會行到去1亞太中心。完全唔知1亞太中心隔離都有野食。餐廳格局係開放式,但有d客人就望住個黑媽媽嘅lift lobby食嘢。好彩我哋被方排坐喺餐廳招牌正下方嘅卡位,所以都坐得幾舒適。野食選擇方面佢哋賣d野比較新式。冇買傳統嘅辣豆腐海鮮湯、人蔘雞湯、飯卷等等。但就有平時韓式餐廳見唔到嘅嘢,例如溶岩芝士炸雞麵包,仲有好多款甜品同飲品。我哋就打算叫個二人餐因為懶得去諗。再加個烤肉combo。 🍴三色前菜有醃蘿蔔,涼拌海帶同泡菜。蘿蔔同海帶酸酸甜甜幾開胃。泡菜唔會好辣,啱我。 🍴醬油飽魚配糖心蛋手握飯團(+$10)飽魚煙韌彈牙,味道唔錯。糖心蛋同我想像中的不一樣,我已為一人有半隻但原來一人得1/8隻。味道正常,有少少流心,但分量可以多少少lor 🍴冰梅蕃茄沙律蕃茄有四大片,味道清甜,但就同上面D芝士粉唔夾。沙律有用凱薩沙拉汁同黑醋調味,清爽開胃。 🍴韓式甜辣

🍴三色前菜
前菜

🍴醬油飽魚配糖心蛋手握飯團(+$10)
醬油飽魚配糖心蛋手握飯團

🍴韓式甜辣年榚炸雞
賣相幾吸引吓🤤年糕煙韌嘅口感,加上甜辣嘅醬汁,味道好似食緊韓國嗰啲街頭小食咁,幾好食。炸雞幾辣吓,又辣又甜,好惹味。炸雞又炸得皮脆肉嫰,十分推介。
韓式甜辣年榚炸雞

🍴牛肉石鍋飯
職員會主動問你洗唔洗幫你撈,佢問得就緊係好啦,但又同時唔記得影返碗飯原本嘅樣😅😅
但我發現佢撈嘅時候佢會將D肉放喺石鍋低,等D牛肉快D熟,呢樣野職員做得幾好。個飯都幾大碗吓,仲有木耳絲、紫菜、黃蘿蔔絲、一絲絲嘅梨等等,配料都幾多吓。牛肉味道正常,起碼唔會韌。整體唔錯。
牛肉石鍋飯

🍴大醬八爪魚海鮮湯
Order時,職員語佢哋存庫唔夠八爪魚所以會比D其他嘅海鮮我哋。成碗野份量都幾多吓。海鮮全部新鮮,好食。粉絲份量完全唔係二人分量,好多。湯底唔係好辣,飲落冇乜海鮮味。
🍴大醬八爪魚海鮮湯

🍴板燒烤肉combo $158
呢份烤肉係另外嗌嘅,有牛板腱(左)同牛小排(右),仲有一串菠蘿同番薯。牛油用黎煎牛肉嘅,當時我哋差D唔記得放。牛肉整體肉質偏瘦,牛小排脂肪分佈比較均勻一D。兩者牛味都中規中矩(即係唔會淡而無味又唔會話好濃)。牛板腱相對之下口感比較紮實但肉汁較多。唯一缺點就係個煤氣好弱,燒一陣間就要叫人點返著佢。
板燒烤肉combo

🍴炸雪榚拼3.6牛乳奶涷
炸雪榚外皮薄,口感酥脆,入面係雲呢拿味雪榚。溫度控制得幾好,冇被熱溶。旁邊仲有一球曲奇味雪榚,味道正常。奶涷軟滑,奶味香濃,甜度啱啱好,好味。
炸雪榚拼3.6牛乳奶涷

價錢方面四個人嗌咗個二人餐加一份烤肉套餐。總共$622.6連加一。價錢好合理,唔會好貴。
總括而言,成餐飯都幾滿意。員工服務態度好,環境清潔,野食都幾好食,偶爾幫襯吓都唔錯。
舞鶴水蜜桃燒酒
蜂蜜柚子茶