在lunch time 時間,個個都想找位食飯,看到食評都讚好,於是相約友人,臨別前一試。已事先刻意打電話給餐廳book了3人 位,驚人多,並詢問可否坐單邊位,因為睇相都知是坐得好迫,員工稱全餐廳是「卡位」,並mark 下時間。結果,我早了10 分鐘到,員工話要等齊人,其實,我眼見心知不妙,全餐廳是滿,更沒有所謂卡位,是是「板隔位」,不少人都是剛剛到。好我又等,等齊人,已是book位時間過了10分鐘,員工話叫我地繼續等,則表示與人齊不齊無關,根本無枱,亦無幫我地留枱,員工似是AI一樣無表情的話要等,原本不是lunch time時間無咁緊張,book 得枱,緊係想有位食飯;不然直截了當話無枱,或是無得book 位,擾攘一段時間,更有員工在後面話大大䡰話「book 位都要等」,好似話我錯。就是幾好食,這樣的餐廳,我不會去。
2021-09-10
  • 沒有