這人氣極高的小餐廳,周末中午依然是其門如巿,勁呀!先來一個甜品“朱古力奶昔”,邊喝邊看菜單 ... 嗯,奶昔不但滑,它的雪糕𥚃還有朱古力碎,滑中有咬口,感覺很特別,很爽。我們點了兩份午餐,餐湯“忌廉南瓜湯”,好蓉好滑,自己加了點黑椒,更香,這天有點冷,喝一碗熱湯好舒服。“燒豬仔骨窩夫早餐”,主角窩夫不夠熱,豬仔骨味道可以,但有點柴。“煎牛扒”,還ok,但不是很特別,可是它配的燒汁,卻肉味香濃,齒頰留香,可能是用自家淆製的高湯湯頭做的。至於它的拌碟沙律,很新鮮,胡麻醬份量剛好,不太鹹,配着這些薯條、牛扒和燒汁,不錯。意猶未盡,我點了個這裡的signature甜品,“鑊仔抹茶紅豆雪山熱香餅配雲呢拿雪糕” ... 嘩,名字雖有點複雜,但這幾個味道配合得天依無縫,不懂怎麼形容,那塊叫熱香餅的蛋糕,滑、鬆、軟,可能叫它做海綿蛋糕會更適合。抹茶味不算濃,但好清新,蛋糕旁的紅豆很軟糯,混着雪糕和蛋糕一齊吃,像吃著冰和火,又好味,又過癮。那杯飯後啡也不得了,製作認真,但份量少了點,兩口已沒了。這餐廳以工業風設計,水吧上有個鐵絲網,我們倆坐在它下面,抬頭一看,“一嚿嚿塵”,原來天花那空調也一樣😪,話雖如
這人氣極高的小餐廳,周末中午依然是其門如巿,勁呀!

那杯飯後啡也不得了,製作認真,但份量少了點,兩口已沒了。

這餐廳以工業風設計,水吧上有個鐵絲網,我們倆坐在它下面,抬頭一看,“一嚿嚿塵”,原來天花那空調也一樣😪,話雖如此,我們坐了幾乎兩個小時,餐廳一直都接近full house,證明它有多受歡迎。

2022-01-08
2022-01-26 105 瀏覽
OCIO 豬仔窩夫早餐 $78😋份量十足,好大份燒豬仔骨👍👍味道好😋😋仲有薯條、太陽蛋、沙律菜🥗仲有我最愛嘅窩夫,窩夫配埋蜜糖食好好味🥰🥰黑松露蟹肉意大利飯$55黑松露好正🤩🤩入面仲有蟹肉,夾埋一齊好食😙😙飯都煮到啱啱好,軟硬度適中😍😍凍朱古力+$15🍸🍹滿滿朱古力味👍👍最愛甜的飲品❤️❤️芝士蛋糕🍰+$23蛋糕精緻🥰🥰仲有濃濃芝士味👍👍飲品 跟餐 檸檬水檸水好夠味,加埋檸檬,夾🥰🥰餐湯😋南瓜湯好好飲,好足料,好濃南瓜味🤩🤩地址:大圍積存街74-76號地下A舖整體評分:4/5味道:4/5抵食:4/5環境:4/5
OCIO

豬仔窩夫早餐 $78😋

黑松露蟹肉意大利飯$55

凍朱古力+$15🍸🍹
滿滿朱古力味👍👍最愛甜的飲品❤️❤️

芝士蛋糕🍰+$23
蛋糕精緻🥰🥰仲有濃濃芝士味👍👍

飲品 跟餐 檸檬水
檸水好夠味,加埋檸檬,夾🥰🥰

餐湯😋
南瓜湯好好飲,好足料,好濃南瓜味🤩🤩

地址:大圍積存街74-76號地下A舖

整體評分:4/5
味道:4/5
抵食:4/5
環境:4/5
2022-01-26 69 瀏覽
大圍美食多,要企得住腳真係要啲心機同實力。OCIO 呢間小店就做到了,首先食物有質素加上定價合理,自然吸引一班回頭客。其實我都係第一次嚟,因為鋪頭位置距離火車站比較遠,但嚟到中午時間已經排哂隊等位就知道無嚟錯。Menu選擇超多,甜品看來很出色,下次一定要嚟試,因為大圍窩夫呢煩型甜品店不多。今日食lunch為主,餐湯係南瓜湯,好飲夠熱又滑。我叫左羊架,份量大,唔羶好好味,外脆肉厚多汁,好滿足。薯條好有誠意,大條仲要新鮮炸,唔係果啲又乾又諗。餐飲免費包杯latte就已經係超值,泡沫特別厚身同滑,讚。一定會返嚟再食其他食物同甜品,好耐未試過望住個Menu 都决定唔到食咩,因為見其他食客嘅餐都非常吸引,搞到樣樣都想食,哈哈。

今日食lunch為主,餐湯係南瓜湯,好飲夠熱又滑。

2022-01-24
  • 羊架
  • 南瓜湯
2022-01-21 69 瀏覽
不枉我特登揸車過嚟😎 價錢平得嚟又好食🤓 意大利飯看似簡單,其實整落去係好有技巧,我今次叫咗兩嗰唔同嘅意大利飯🌝黑松露蟹肉意大利飯 $55 - 可以話係risotto嘅經典😏 收呢個價錢做到香濃、彈牙又Creamy👍🏻龍蝦汁軟殼蟹意大利飯 $68 - 本身以為只會得啲軟蟹殼碎😂 點知嚟到真係好驚喜,係原隻上🦀 一嚟到就覺得好好食😋 不過佢個龍蝦汁就有啲失色叫午餐會包埋餐湯同埋一杯$33以下嘅飲品不過如果下次兩個人嚟食,我會叫一個餐再加下面啲小食同奶昔🌝 佢個芝士薯條🍟同蜜糖蒜香炸雞翼值得期待

叫午餐會包埋餐湯同埋一杯$33以下嘅飲品

2022-01-20 79 瀏覽
首先講下間野環境都唔錯寧靜 但是感覺有d偏遠 食左2個餐不過我最鍾意都是🖖🏻😻鑊仔抹茶紅豆雪山熱香餅配雲呢拿雪糕vanilla 雪糕好大 我最鍾意❤️紅豆啦 不過我都係希望係紅豆蓉好d有得比我點個香餅 切開個餅就有煙冒出黎 質感是鬆鬆軟軟咁 熱辣辣加埋雪糕🍦好似冰火兩重天咁。至於香芋窩夫🧇就一般般 覺得有d乾身感覺
首先講下間野環境都唔錯寧靜 但是感覺有d偏遠
食左2個餐
不過我最鍾意都是
🖖🏻😻鑊仔抹茶紅豆雪山熱香餅配雲呢拿雪糕

至於香芋窩夫🧇就一般般 覺得有d乾身感覺
大圍積存街的Cafe Ocio 店員服務態度真係好好 座位舒適全日窩夫早餐 好大碟好抵食 勁大份炒蛋+雞扒+香腸+煙三文魚+新鮮窩夫🧇+沙律菜+薯條 熱辣辣嘅全日窩夫🧇早餐勝價比好高🔥原隻魷魚龍蝦汁飯🦑龍蝦汁🦞用紫菜包裹著 味精特別鮮甜啖啖鮮味十足creamy米飯 手拳咁大燒鮮魷魚🦑勁有驚喜 魷魚咬落多汁夠juicy肥美大隻配配醬汁超有驚喜晚餐跟南瓜湯 Creamy 配新鮮南瓜🎃口感豐富新鮮南瓜蓉引來健康有驚喜

2022-01-05
2022-01-09 38 瀏覽
結婚周年紀念,冇堂食,唯有外賣,外賣嘅食物溫度都keep到。同埋味道比想像中好,有啲驚喜。好味,份量足,2個主食加甜品已經好夠飽,所以外賣自取7折,食到精美西餐,又唔貴。
全日早餐,芝士和牛漢堡配薯條,朱古力榛子醬窩夫
2022-01-09
紀念日
全日早餐,芝士和牛漢堡配薯條,朱古力榛子醬窩夫
  • 奧斯芝士和牛漢堡
Ocio All Day Breakfast $88Ocio全日窩夫早餐非常豐富 食半份都夠飽🤣 炒蛋夠滑 雞扒調味剛好但有少少鞋身🥲 不過沙律菜夠哂健康仲加咗芝麻醬唔會咁單調😚 而且薯條夠脆口🍟、窩夫都算香🧇 仲有煙三文魚都算唔錯🥰Love the eggy scramble egg🥚& healthy salad w/sesame dreesing🥙 Fries were crispy, and waffle was fluffy too but not crunchy yet🥺 Chicken Thigh was flavourful but a bit touch n chewy, however the smoked salmon was nice👍🏻 The portion size was generous, quite good💛評分: 7.5/10🌟Carbonara Linguine with Black Truffle $55黑松露卡邦尼扁意粉聞落勁香 食落都好creamy好夠味😆 意粉口感剛好 加上lunch set包埋餐湯同飲品 非常抵食🤩Carbonara
Ocio All Day Breakfast $88
評分: 7.5/10🌟

Carbonara was rich & creamy, with the meaty texture of bacons🥓 Linguine was cooked just right, and it’s al dente🍝 Huge portion size w/friendly price was super duper worthy😍 even including the soup and drinks🍹
評分: 7/10🌟

Green Tea Latte + $15
估唔到抹茶牛奶既賣相又唔錯🤪 入口順滑又有茶香 而且冇茶粉粒既問題😽 整體上算係偏甜咗啲 甜度低啲會更加出色🤤
It’s surprisingly good for both taste and presentation💚 Green Tea Latte was smooth & rich but it’s too sweet🍵, generally it’s quite nice & a lot better than my expectations😎
評分: 8.5/10🌟

Oreo Vanilla Milk Shake + $22
OREO曲奇雲呢拿奶昔飲落好濃郁好似食緊雪糕咁🍦 面頭仲加咗Oreo做裝飾都算有心思🍪 雖然要加錢但好大杯都抵飲❤️
Milkshake was rich & smooth, like having an oreo ice cream!✨ although there’s an additional charge for the upgrade, the huge serving size was worthy🖤
評分: 8/10🌟

Caramel Banana Chocolate Waffle $68
最期待既焦糖香蕉朱古力窩夫好重朱古力味巨量既朱古力醬同大大球雪糕🍨 食落甜甜地既焦糖香蕉同鬆軟既窩夫好夾🤎 因為太多醬令到窩夫偏淋身啲 如果再脆啲會更加出色💫
All time favourite was banana + choco🤍 Caramelised banana was great & appetising, with a hints of sweetness from the rich chocolate sauce & ice cream🍫while the soggy waffle really disappointed me, better to have a crunchy & fluffy one🧇
評分: 7/10🌟
————————————————————————
Ocio (積存街) (大圍)
大圍積存街74-76號地下A舖
  • OCIO全日窩夫早餐
  • Green Tea Latte
  • Oreo Vanilla Milk Shake
2022-01-07 23 瀏覽
原來大圍都有分店裝修幾特別 有feel既cafe 黑松露軟殼蟹意大利飯 $128原隻軟殼蟹放去炸 之後上碟 上碟好靚 金黃色 香口之選意大利飯濕濕地 有咬口 唔會過熟食個飯會有松露味 幾濃幾香蜜糖蒜炸雞翼 追加價 $395隻雞翼 有搽蜜糖同放左炸蒜 配埋一齊又幾特別香口野 一上碟就食 鮮紫薯蜂巢窩夫紫薯 蜂巢 聽落都吸引 下邊有舊窩夫紫薯量都多 好重味 配埋窩夫又幾夾
原來大圍都有分店

鮮紫薯蜂巢窩夫
紫薯 蜂巢 聽落都吸引 下邊有舊窩夫
紫薯量都多 好重味 配埋窩夫又幾夾
2022-01-06 21 瀏覽
最後一晚堂食,見到個名堂咁得意叫什麼保濕Moisture 豬扒,即管試吓啦。見到之前咁多好評。。。今晚除咗個湯幾好,豬扒10分失望 🥲 靭到一個點,切到手都攰。個名吸引左我叫,希望越大失望越大😅 呢度係咪只有窩夫好吃?
2022-01-03 33 瀏覽
☀️自家製鮮紫薯蜂巢窩夫一入到餐廳見到窩夫🧇竟然有紫薯窩夫!?所以就叫咗呢個。一陣間就已經上菜 🤣上面有vanilla 雪糕🍦同埋紫薯波波薯球 🍠 。 上面仲有糖霜同紫薯粉點綴 ,下面就係用窩夫墊底。以為係普通既窩夫點知一切開就見到窩夫裡面有好厚嘅紫薯係裡面🧇綿綿糯糯,唔會太甜 ,滿滿果腹口感好似麵包口感🥯!不知點形容先好🤣真係自家製!其他地方都食唔到,再點上vanilla雪糕有另外一種風味~🌙鑊仔抹茶紅豆雪山熱香餅配雲呢拿雪糕我最中意都係呢個抹茶味既熱香餅啊!!!個名好長🤣🤣如果你地去食一定要睇番張相就知道邊樣啦!vanilla 雪糕好大個球,然後用堆砌形式托起個球咁,煎pan邊邊有好多紅豆,紅豆不會太淋,反而有口感~唔係紅豆蓉所以有咬口😝😝成個香餅上面撒滿糖霜,切開香餅裡面就有煙出噴出黎,熱辣辣嘅。質感是鬆鬆軟軟咁😆,好似熔岩感覺 上面是冰天世界。vanilla 下面是熱辣辣香餅 好似冰火兩重天咁😝真係神奇既體驗🤣🤣
☀️自家製鮮紫薯蜂巢窩夫

🌙鑊仔抹茶紅豆雪山熱香餅配雲呢拿雪糕
  • 抹茶熱香餅配雪糕
2022-01-03 31 瀏覽
燒汁牛柳粒扁意粉🍝$68最初以為嚟錯左,見唔到牛柳粒,原來寶物在碟底,牛柳粒煎左小小,香口惹味不過呢碟跟吞拿魚肉之味差不多,有啲失望🥲忌廉菠菜蟹肉$55⋯⋯天氣凍想食飯估唔到飯可以咁熱,啱晒我👍🏻菠菜用忌廉汁煮完,唔會太膩😋鮮茄雜菌吞拿魚扁意粉$62上枱仲有煙噴出,即叫即炒,扁意粉軟硬適中超有嚼勁,蕃茄醬+吞拿魚肉十分匹配😋蘑菇湯稀到不得了😵😵😵唯一最差之食物,尚待改善檸檬茶都ok
燒汁牛柳粒扁意粉🍝$68
最初以為嚟錯左,見唔到牛柳粒,
原來寶物在碟底,牛柳粒煎左小小,香口惹味
不過呢碟跟吞拿魚肉之味差不多,有啲失望🥲

忌廉菠菜蟹肉$55⋯⋯天氣凍想食飯
估唔到飯可以咁熱,啱晒我👍🏻
菠菜用忌廉汁煮完,唔會太膩😋

鮮茄雜菌吞拿魚扁意粉$62
上枱仲有煙噴出,即叫即炒,扁意粉軟硬適中
超有嚼勁,蕃茄醬+吞拿魚肉十分匹配😋

蘑菇湯稀到不得了😵😵😵
唯一最差之食物,尚待改善

檸檬茶都ok
2021-12-16
2021-12-21 33 瀏覽
大圍cafe 林立,呢間cafe 位置唔起眼但食物唔錯🍴墨汁海鮮飯:海鮮有蝦仁🍤、魷魚🦑和蜆肉,加埋雜菌和青椒🫑燉意大利飯,入味又鮮甜,外平雖平平無奇但飯好香。晚餐配creamy 南瓜🎃湯同飲品,份量算多。🍴布朗尼窩夫🧇:窩夫鬆軟綿密,配埋朱古力雪糕同朱古力醬唔會太甜。焗熱既布朗尼外脆內軟,朱古力🍫味濃厚,幾抵食!味道:🔅🔅🔅🔅新鮮:🔅🔅🔅🔅衛生:🔅🔅🔅分量:🔅🔅🔅🔅速度:🔅🔅🔅

大圍cafe 林立,呢間cafe 位置唔起眼但食物唔錯

味道:🔅🔅🔅🔅
新鮮:🔅🔅🔅🔅
衛生:🔅🔅🔅
分量:🔅🔅🔅🔅
速度:🔅🔅🔅
.‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.😋 D̆̈ĕ̈l̆̈ĭ̈c̆̈ĭ̈ŏ̈ŭ̈s̆̈ F̆̈ŏ̈ŏ̈d̆̈ w̆̈ĭ̈t̆̈h̆̈ C̆̈ŭ̈t̆̈ĕ̈ M̆̈ĕ̈n̆̈ŭ̈ @ 🌟 Ocio《👽食神大媽食西餐》.💁‍♀️ 圖片展示美食:New Zealand Lamb Rack with Fries HKD 86Smoked Salmon Salad HKD 15Matcha Red Bean Cheesecake HKD 19Banana Chocolate Milkshake HKD 49.👽 大媽覺得呢間餐廳嘅午餐價錢實在太吸引啦,所以只要經過佢兩間分店都會翻兜 😝.😳 呢個價錢竟然有「香烤紐西蘭羊架配薯菜」,上枱後發現仲要每件羊架嘅SIZE一啲都唔細,質素仲要非常唔錯,皮脆肉嫩架!😋 本身跟餐仲要配埋湯同飲品,邊度搵喔?.🥗 跟餐仲可以用好優惠嘅價錢加好多唔同嘅選項,大媽就例牌一定加三文魚沙律、甜品、同埋轉埋個嘢飲做奶昔 🥤.每日個甜品都會轉,今次就剛好係大媽未食過嘅「綠茶紅豆芝士蛋糕」🍰 大大件㗎,絕對唔係揸流攤,好好味添。不過大媽最愛嘅始終係個奶昔,真係肥仔水中嘅王者,一定要加錢轉!好濃㗎,唔會好似溝咗好多水嗰D。.😗 有一點好希
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💁‍♀️ 圖片展示美食:
Smoked Salmon Salad HKD 15

Smoked Salmon Salad
Banana Chocolate Milkshake & Matcha Red Bean Cheesecake

Matcha Red Bean Cheesecake
Banana Chocolate Milkshake

😗 有一點好希望提及,就係佢嘅餐牌呀!好有心機設計全部都係手繪嘅插圖,大家不妨食美食之餘欣賞一下 ❤️

‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
Smoked Salmon Salad
Matcha Red Bean Cheesecake
Banana Chocolate Milkshake
2021-12-19 104 瀏覽
大圍美食多不是第一日的事,特別是在大圍舊墟附近,各國食肆林立,但總有人不太熟悉該區而卻步。今次分享去大圍舊墟cafe的一次經歷。Cafe名字叫Ocio,這一次源自西班牙文,意指「休閒」。透過美食和寧靜的環境,令食客一方面品嘗美食,另一方面可放下日常勞碌的身心靈,重拾人生中應有的悠閒時光,享受寧靜😌環境🌴Cafe走工業風路線:紅磚頭的牆壁設計、金屬喉管、吊燈等,均重現了上世紀工廠的風格🏭另外,cafe其中一幅牆上貼滿了動畫「海賊王」的角色海報,主題吸引,但稍為單調,如果加上海賊王的玩具或裝飾就更好😍食物🍩1. Orio 曲奇雲尼拿奶昔🥤(原價$49,套餐轉配加$22)🔸奶昔口感軟滑,內含大量已攬碎嘅Oreo碎粒,令飲品充滿濃厚的Orio曲奇味🍪2. 抹茶牛奶咖啡🍵(原價$43,套餐轉配加$15)🔸表層是泡沫咖啡,上面曬上綠茶粉,因而使咖啡充滿抹茶味,不會太苦澀;加上牛奶令咖啡入口香滑😋3. 是日餐湯:南瓜湯🎃(隨套餐附送)🔸 湯內加入適量南瓜蓉,加上少量忌廉,味道不錯;如果加一點香草會令南瓜湯更香更滑🥣4. 加拿大保濕豬鞍配薯條🍖🍟($148)🔸豬鞍的肉汁豐富,煎得剛剛好,肉中間不會呈粉

環境🌴

食物🍩

2. 抹茶牛奶咖啡🍵(原價$43,套餐轉配加$15)
Orio 曲奇雲尼拿奶昔、抹茶牛奶咖啡

3. 是日餐湯:南瓜湯🎃(隨套餐附送)

4. 加拿大保濕豬鞍配薯條🍖🍟($148)
🔸豬鞍的肉汁豐富,煎得剛剛好,肉中間不會呈粉紅色,亦不會煮得過熟;豬的根部柔軟煙韌,很爽口;在豬按上面灑上黑椒粒再煎,令豬鞍的味道呈微辣,非常惹味
🔸著條呈厚身,炸得非常香脆,最重要是不會因上碟時間過久而變得軟淋😋;附有少量沙律,淋上芝麻醬,口感清新🥗
加拿大保濕豬鞍配薯條

5. 北海道刺身帶子龍蝦汁闊麵🦞($138)
🔸甫上桌時,闊麵看似不夠龍蝦汁,但吃過才知道龍蝦汁原來已附在闊條麵的麵身,令闊條麵很入味;麵條很有彈性,過了一段時間亦不會變淋;配上蘆筍,味道鮮而爽口;北海道帶子用牛油煎得鮮香、外表品瑩通透✨
北海道刺身帶子龍蝦汁闊麵

6. 朱古力榛子窩夫配燒棉花糖🧇🌰($65)
🔸 窩夫體積頗大,口感鬆軟,配合朱古力雪糕,入口又凍又熱;滲上早餐常吃的可可脆片,香脆可口;棉花糖軟綿綿😌
朱古力榛子窩夫配燒棉花糖

服務🧑🏻‍⚖️
職員態度良好,會向您介紹cafe的特色食品;又會定時收拾桌面🙂🥰

總結😆
Cafe的食物非常精緻,特別是甜品,令人垂涎三尺🤤;賣相非常一流、價錢非常公道,加上人煙比市區稀少,環境較為寧靜,是非常適合朋友聚會和聊天的好地方🗣

———————————————————————
餐廳評分(5分為最高)
美味:🐤🐤🐤🐤
環境:🐤🐤🐤🐤🐤
服務:🐤🐤🐤🐤
性價比:🐤🐤🐤🐤🐤
回頭率:🐤🐤🐤🐤
店鋪可達度:🐤🐤🐤
南瓜湯
2021-12-17
$213.5 (晚餐)
Orio 曲奇雲尼拿奶昔、抹茶牛奶咖啡
加拿大保濕豬鞍配薯條