今日要講下呢一間餐廳!佢啱啱喺黃竹坑 One Island South 嗰邊新開張,雖然之前已經喺中環食過佢本店,印象非常良好,難得咁遠既地方開咗新舖,一定要試一試分店可唔可以保持水準!但係今日食一個比較特別嘅漢堡,佢冇任何豬牛羊雞嘅成份,佢用植物肉製成肉餅,對環境負擔少一啲,蛋白質豐富,亦都可以當做肉嘅替代品。講返呢塊「肉」嘅味道。相信有去過傳統齋舖食飯嘅朋友都知道,一般傳統素肉係有一朕好重嘅調味以及豆味,而呢塊「肉」我好欣賞佢豆味唔會太重,調味亦都唔會太濃,但咁樣唔等於佢無味,相反,佢嘅調味非常之似西式嘅肉類調味方法,都係有鹽、胡椒、香草等等嘅味道,佢仲有少少辣,非常惹味。佢嘅醬亦都做得非常之出色,唔係一般嘅千島醬之類,而係牛油果醬,非常清新。加上 cheddar cheese,生菜,以及畫龍點睛嘅墨西哥辣椒,成件事好 balance,亦都中和返植物肉嘅油膩感(對的,植物肉都有油,而且佢係煎,都會有少少油)。麵包方面都唔錯,麵包非常軟熟,帶少少甜,亦都有烘過兩邊,一脆一軟,加上 juicy 餡料,呢個午餐實在無敵!唯一要彈下嘅地方,就係價錢。呢個漢堡$148。單點,無餐。同事食一個
今日要講下呢一間餐廳!

唯一要彈下嘅地方,就係價錢。呢個漢堡$148。單點,無餐。同事食一個普通嘅餐, 149 ,有薯條。有少少貴。