餐廳: 金飯館
資訊:

呢間係我琴晚先喺網上睇到嘅,主打炒飯嘅食店,有啲新奇,所以就揀左今日收工過去會一會佢今日天氣keep住都係咁熱,我本來都想試下個招牌蝦頭油炒飯,但行到過去已經標晒汗,忽然又唔想食得咁油膩,最後揀左個焦香煎焗龍躉球飯可能我嚟到嘅時間已經過左繁忙時段,入到去睇到大概坐左4-5成人,位置都叫鬆動,而枱與枱嘅距離亦算OK,望落衞生環境都算唔錯等左十分鐘左右,個飯終於嚟到,有驚喜 首先個擺盤已經好吸引,睇到唔係求其擺埋一碟就算數,係有落過心思嘅 唔似一般嘅茶記放到碟飯「扁撻撻」,汁直淋飯面 呢度係用大量蔥絲堆疊出蓬鬆感,另外配搭三色燈籠椒、紅蘿蔔、椰菜去豐富碟飯嘅顏色,再加上四件燶邊龍躉塊呈扇形擺放,望落都好有食欲一啖放入口,果不其然,味道同啱啱視觀評測一樣 香,彈,爽! 炒飯底炒得夠乾爽,夠鑊氣,而龍躉塊就夠厚夠大件,入味! 菜脯粒還可以,但略嫌偏舊,應該放得太耐喇 沙嗲汁我用筷子淺嚐,覺得太濃味,唔太match,所以就冇用嚟撈飯整體嚟講,食物都有8.8分 但覺得汁料方面要再落多啲苦功,因為都幾影響進食體驗,其實可以落幾滴 檸檬/青檸汁,利用酸爽微澀嘅味道去平衡返油膩感,令每一啖keep住清爽

等左十分鐘左右,個飯終於嚟到,有驚喜
唔似一般嘅茶記放到碟飯「扁撻撻」,汁直淋飯面

一啖放入口,果不其然,味道同啱啱視觀評測一樣

整體嚟講,食物都有8.8分
但覺得汁料方面要再落多啲苦功,因為都幾影響進食體驗,其實可以落幾滴 檸檬/青檸汁,利用酸爽微澀嘅味道去平衡返油膩感,令每一啖keep住清爽不膩,尤其適合而家大熱天
焦香煎焗龍躉球飯
2023-06-03