呢晚去中環接個朋友放工、食個飯,點知一下漏招無打去原本想去間餐廳問下有無開,就摸門釘了😭。朋友即時提議話不如食越南粉,試下蔡瀾嗰間,都好丫,反正我未試過。佢話餐廳啱啱開嗰陣,中午食飯時間排隊排到傻,呢晚去到就唔係嗰回事啦😏。去到第一個感受就係服務勁不知所謂🤢,呢個時期要量體溫、消毒先入得係正常,但我哋唔知,直接行咗入去就俾人趕返出嚟...。但其實門口企咗一班阿姐自己圍威唯吹水,完全無理過啲客,基本上可以講佢哋唔知有客入嚟,所以無幫我哋做餐廳要求嘅嘢,唔關我哋事囉!唔通我要走埋去問「唔好意思呀,我係咪要俾你量咗體溫先入得呀?」👎🏻,加上呢個唔係單一事件,我哋食嘅期間有好幾位客人都有同一經歷。好喇,終於入到去,又要等一輪先等到有餐牌...。噢原來係點餐紙嚟,自己畫,老實講張紙都幾唔清晰下。以一碗Pho嚟講,價錢偏貴,最平都$68一碗,仲要收加一服務費。我想問呢到邊忽有服務?服務員多唔代表有服務!唔嬲都偷笑啦😡。我本身想叫特別湯牛肉河粉,但要成$128又唔捨得食🙈,所以同朋友叫咗一人一碗普通嘅越南牛肉粉$68,揀兩款餸算。另外,再加多樣小食。🐂我嗰碗叫咗生牛肉+牛肉丸,餸嘅份量還好,牛丸有六

🐂我嗰碗叫咗生牛肉+牛肉丸,餸嘅份量還好,牛丸有六個半粒加幾片生牛肉,個湯夠熱,所以牛肉好快就熟,肉質亦無變老,但牛肉比較薄身同唔夠大片。牛丸係好普通嗰啲,唔係特別爽口,又唔夠味。因此,我認為兩款配料都係普通過普通🤔,同香港大部份Pho店差唔多,毫無優勝之處。
越南牛肉粉

不過抵讚嘅係個湯底的確幾好飲🤤,應該無落味精,清清地,又唔油。落青檸汁加少少辣椒吊一吊個味,好正,但估唔到隻辣椒仔個辣咁勁,只係小小一片,成碗已經有辣味🌶!
越南牛肉粉

🐮朋友嗰碗叫咗牛筋肉+牛栢葉,佢嗰碗就唔合格了,我第一眼睇以為餐廳唔記得放餸,只係上咗齋粉😂。點知係啲牛栢葉漂到雪白色,仲要勁細嚿,一嚿嘅Size係平日食開嘅1/3,甚至係1/4,加上成碗得三四嚿...。口感係好彈牙、好爽,但攝牙罅都唔夠啦😑。
牛栢葉

但沒有最誇張,只有更誇張嘅係啲「牛筋肉」,首先我哋expect牛筋肉點都有少少肉掛,而唔係得嚿筋,而家應該係叫「牛筋」吧。算,當我哋唔識嘢!但過份嘅係「牛筋」 比起牛栢葉更細嚿,有老花近線嘅未必睇到,又透明又碎,成碗仲要得一定兩嚿(無講大話)。我哋忍唔住問店員,點知佢指住下圖嗰嚿話就係咁㗎喇😰。
牛筋肉

本身碗粉嘅量確係偏少,不過餐牌寫明係可以追加的,都算係咁,起碼應該食得飽?但得咁少餸唔通真係加嚟食淨粉咩?再者,餐廳吹噓啲粉係自家制定點,但食落我唔覺有咩咁特別,只係發現粗幼不一😅。

每碗粉都會畀一杯仔芽菜同香花菜,但生芽菜啲草青味真係好勁,不了🙅🏻‍♀️。
香茅烤豬頸肉

🐷香茅烤豬頸肉($58),呢個又係令人失望,味道唔難食,但亦同好食扯唔上關係。份量好少,似出面餐廳午餐加配嘅小食Size,而且豬頸肉燒得唔脆、唔香,就已經唔需要再討論落去,我不如食豬扒好過。
總括嚟講,什麼蔡瀾牛肉粉亦係不外如是。如果係專登去中環食就會好失望;但當普通勉強入去食一餐就還可。不過留意返性價比其低,得個湯底稱得上好啲。除此之外,就無任何其他賣點,啲餸仲要勁鬼孤寒囉。環境方面,舖面擺枱格局非常麻麻,枱櫈款式不一;餐廳好似有上層,唔知係點呢。衞生情況亦好一般,因為我哋坐嗰張枱一入座已經勁濕...。最後,服務就不要再説了,收銀阿姐無比張單落我手,而由佢跌,唉😔。整體係一個差嘅用餐體驗,完。
2020-03-26