2023-06-06 36 瀏覽
繁忙嘅銅鑼灣有一間喜記避風塘炒辣蟹嘅餐廳,佢地嘅招牌菜吸引咗好多食客嚟試佢哋嘅招牌菜。除咗炒辣蟹之外,佢哋嘅菜單仲有其他令人垂涎欲滴嘅菜式。其中一款受歡迎嘅菜式係西蘭花炒蝦球。呢道菜以新鮮嘅西蘭花同埋嫩滑嘅蝦球炒製而成,色彩鮮豔,口感豐富。西蘭花嘅清爽同蝦球嘅鮮甜互相輝映,帶比人一種濃厚嘅幸福感。另一款經典嘅菜式係鹹蛋蒸水蛋,上面灑滿咗蔥花。呢道菜嘅做法簡單,但味道十分出眾。鹹蛋嘅香氣融入咗蒸水蛋嘅軟滑,加埋蔥花嘅點綴,帶嚟一種濃濃嘅家嘅味道。最特別嘅一款菜係六小福,呢道菜結合咗豬腸料、豬肚、韭菜同魷魚。呢啲食材嘅唔同口感同味道相互交融,呈現出一道豐富多樣嘅菜式。豬腸料同豬肚嘅嚼勁,韭菜嘅清香同魷魚嘅鮮嫩一齊交織,令人回味無窮。食完飯後,我對今次嘅體驗感到非常滿意。喜記避風塘炒辣蟹唔止提供獨特嘅炒辣蟹菜式,仲有其他精心烹調嘅菜品,每一道都散發出濃郁嘅風味。食物嘅新鮮同味道嘅出色令我感到驚喜同滿足。無論是西蘭花炒蝦球、鹹蛋蒸水蛋還是六小福,每一道菜都展現了廚師們的用心與技術。

六小福
西蘭花炒蝦球