2023-11-21 911 瀏覽
前嗰排去咗奧海城三期間都家上海食late lunch,發覺佢有下午茶套餐'價錢相當抵,我食嘅嫩雞煨麵,味道真係好唔錯,因為佢個雞湯底食得出真係幾足料,雞肉亦都好嫩滑,麵條吸收晒啲雞湯,又唔會太腍,但係又好有雞味,變成全碗嘅味道都好統一,同埋個湯底又唔會太濃,又唔會太淡,所以食落口係一個好滋潤嘅感覺,值得推介,不過份量對於下午茶嚟講就太大咗一啲,我食完之後,基本上夜晚連晚餐都可以減量,所以如果從呢個角度睇,係抵嘅,同事叫咗一個薺菜炒年糕,同樣地份量都好足:味道都唔錯,年糕亦都好軟滑,試過喺一啲比較出名嘅上海菜館,食到嗰啲年糕都係好硬嘅,所以呢間嚟講都係做得幾好,齊菜同埋肉絲嘅份量就偏少。年糕就好足料,所以同樣地,同事食完都係可以食少啲晚餐。呢個下午茶係唔包飲品嘅,不過就收茶錢同埋都有清茶供應,都算係咁啦,但係招呼就認真麻麻啦,唔知係咪因為趕住開晚市,所以都催得我哋好急,同埋我哋坐喺梳化位,唔知係咪嗰度環境比較適宜休息,有啲落咗場嘅同事,竟然成個打斜瞓咗喺我同事隔籬嗰個梳化位度,雖然都明白佢哋係辛苦,需要一啲地方嚟休息,不過如果有客人坐嘅位置,佢哋都喺隔離瞓,似乎就係影響咗大家嘅食嘢嘅心情,呢點係值得檢討一下。整體嚟講,價錢係OK嘅,質素亦都算好,環境就一般啦,如果就近又要去late lunch 嘅,都可以試吓。
  • 嫩雞煨麵