黃昏時分,相約好友覓食於尖沙咀,好耐冇得旅行唯有去下勁有日本feel既居酒屋🥰當去左日本。剛好在K-11附近碰見了這間居酒屋,一於試試。呢間店裝修都幾有復古日本居酒屋feel , 座位不多, 要預先book位, 限時一個半鐘, 有點chur, 不能詳談, 但這是香港文化入到去見到成間餐廳都係仿木屋裝潢,彷如置身日本,有深夜食堂嘅感覺。而且屋內擺放左好多80~90年代嘅日本玩具,勾起我嘅童年回憶 🤣 對於我地呢D中年人,又別有一番滋味當年多麼青春美好,多麼令人懷念當日我哋6:30就去到,餐廳已經唔少客人,就算係星期2都full booking, 建議大家最好訂咗位先來落單係用qr code,野食都好快上到,係服務態度有啲慢Menu幾企理乾淨,唔會痴手!menu除左有魚生,仲有壽喜燒、串燒、丼飯等日式料理!價錢親民而且食物種類都幾多!🔻芝士免治雞肉棒 $58好食,因為佢嘅味道好濃郁,滿滿一條嘅雞肉棒裡面有爽牙可口嘅雞脆骨,每一口都好有口感。黑松露帶子柚子汁沙律 $128個汁酸may may加埋黑松露配沙律好開胃, 但帶子厚度有點薄五點盛合 HKD 298 係MENU見到呢個,覺得價錢唔貴,

對於我地呢D中年人,又別有一番滋味
當年多麼青春美好,多麼令人懷念

落單係用qr code,野食都好快上到,係服務態度有啲慢

🔻芝士免治雞肉棒 $58

芝士免治雞肉棒

黑松露帶子柚子汁沙律 $128

黑松露帶子柚子汁沙律

五點盛合 HKD 298

係MENU見到呢個,覺得價錢唔貴,OK啦

但見到實物,感覺係超值呀~

上枱俾我第一個感覺,嘩,全部厚切,賺大了~ 朵帶子花,非常有心思呀~ 造型羸哂~比MENU嗰朵靚好多

D帶子仲帶有光澤架~

五點盛合其實係餐廳按當日的來貨而做

有咩靚就放咩啦,有點兒師傳發板的感覺。
五點刺身盛合

🏠環境: 好熱鬧 枱同枱之間真係太近 基本上一定聽到隔離枱傾乜 唔係一個同fd吹水嘅好地方
懷舊復古風味🍡猶如置身日本🇯🇵

〰️〰️〰️〰️〰️

👅

值得BOOKMARK的一間地道日本菜,

整體色香味都唔錯,份量亦好足夠,

下次ENCORE會叫「原條成田醬炭火燒鰻魚飯」及「滿滿幸福海膽丼」試下。

招牌巨型鰻魚同睇落已經好Juicy嘅海膽都非常吸引。值得推介大家去食☺️
2022-05-24
芝士免治雞肉棒