2019-08-08 41 瀏覽
雖然我經常食唔同菜式,但始終日本菜先至係最愛。我同蔡瀾有個共通點,就係對食,有一份執著。今日就同女朋友黎到lee間居酒屋👫首先,入面環境似日本ge居酒屋,位唔係好闊,但同三五知己食飯吹水係舒服ge。事不宜遲,快d上菜!首先到geh係迷你火炙左口魚邊丼。左口魚燒完加埋甜豉油,咸中帶點甘甜,加埋少少焦味,飯索埋焦味吸魚油,令口感唔膩,飛橙姣 (9/10)然後由於油甘魚腩無貨所以聽推介叫左間八壽司,由於未食過,感覺比較清爽,魚味鮮但唔濃味,應該係魚ge特性,上網查翻間八係日本高級壽司之一,小弟受教鳥 (8/10)超甜日本迷你蕃薯由於係串燒,所以燒落較乾身,陣陣甜味帶點lon味,女朋友唔鍾意lon但我反而覺得剛剛好👌🏾 (8/10)今日highlight之一!汁燒大白鱔!黎geh時候,我同女朋友講以前我食過最好食ge燒白鱔係備長,唔知lee個點呢?結果黎到,個汁係鰻魚汁燒,食落皮脆,魚肉嫩滑,咬2淡白鱔個味道漸出,ichiban!!重點係佢個價錢有2串,所以好抵食,同備長鹽燒做法不分上下(9.5/10)明太子免治雞肉棒我本身唔鍾意食明太子,覺得有d腥,但當整熱左淋上串燒上面,唔腥之餘帶點甘甜,

迷你火炙左口魚邊丼

間八壽司

汁燒大白鱔

明太子免治雞肉棒
我本身唔鍾意食明太子,覺得有d腥,但當整熱左淋上串燒上面,唔腥之餘帶點甘甜,加少少沙律醬,juicy好食!(8.5/10)

雞泡魚干
魚干燒得黎唔會好乾,由相片ge色澤你可以睇得出,所以唔會好un,反而女朋友就鍾意乾身d (8/10)

油甘魚絞
魚絞燒得幾脆,而且好大塊,加埋檸檬汁令佢fresh d,近骨d肉好嫩好好食 (8/10)

鵝肝壽司
鵝肝外面有少少脆,加埋飯索油無咁膩,最後一人一件(7.5/10)

鹽燒雞翼
燒到外脆內軟,但特色不如上術其他食物,好食但唔著墨太多了 (7.5/10)
鹽燒雞翼

總括黎講,居酒屋黎講,串燒壽司小食樣樣齊,平均質素高,而白鱔同迷你火炙左口魚邊丼同明太子免治雞肉棒係我極力推薦😋

今次專登將我自己食物評分由5分轉爲10分,因為想大家感受到我ge食物標準😁

迷你火炙左口魚邊丼
間八壽司