2017-11-03 398 瀏覽
今日同朋友嚟食晚餐,之前佢大讚呢度啲甜品,話款款都好正,引到我都要嚟食一次。一入坐,第一張餐牌就係呢個極黑海膽意粉配三文魚籽,寫住強勢回歸好似好吸引咁,大家都好想食,所以打算叫一個。海膽意粉只可以單點,我地就散叫多一個湯、一個甜品同一個Set Dinner開心Share。先介紹吓啲散點野食︰龍蝦湯$88配左一塊巨型蒜蓉多士,熱辣辣,好香脆。湯夠濃稠,有鮮甜龍蝦味,仲有兩件龍蝦肉。我對龍蝦湯好有要求,呢個水準係非常之高。極黑海膽意粉配三文魚籽$188真係好大碟,汁多夠晒creamy,面頭仲有好多三文魚籽同海膽。撈勻嚟食,海膽半溶,啖啖都有海膽鮮味,加上三文魚籽爆開有好多魚油,鮮上加鮮。食完成個口同牙都係黑色墨汁,好攪笑。撈完就係呢個狀態,隔住個mon都感受到有幾creamy。Tiramisu$58出面鋪滿一層厚厚淡忌廉,食落好似啱啱打起咁,感覺新鮮幼滑。只係微甜,食晒成個都唔覺太膩。面頭插有斑馬紋嘅朱古加薄片做裝飾,感覺高雅又別緻。入面個蛋糕都好綿,可惜可可粉唔夠多,如果灑滿全個Tiramisu會更加好。我覺得伴碟嗰粒軟心朱古力超好食,簡直有畫龍點睛之效。Set dinner有五款主菜揀

撈完就係呢個狀態,隔住個mon都感受到有幾creamy。

Tiramisu

Set dinner有五款主菜揀,全部都係二百幾蚊,包小食、甜品拼盤同餐飲,但就冇湯。
頭盤三揀一,揀左日式吉列炸蠔配蒜香蛋黃醬,炸蠔係即炸,有三件,味道中上,蒜香蛋黃醬就唔覺有蒜香,只係似沙律醬。

主菜揀左脆炸軟殼蟹配黑松露帶子燴飯$288,足一隻炸軟殼蟹。燴意大利飯,加左蝦仁同帶子去煮,有好多醬汁。意大利飯煙煙韌韌有口感,係好好食。飯量亦多,不過個醬太濃稠,食到好飽,再多啲人share都仲得。

是日甜品拼盤係誠意之作,好驚喜,好少跟餐甜品有咁靚,有軟心朱古力、泡芙、水果撻! 水果撻撻皮又薄又鬆脆,慕絲又夠滑,仲有四款水果,好好食呀!
是日甜品拼盤

加$15升級餐飲做Fruits tea(原價$52),一壺上,暖笠笠又有香甜果味,唔錯。
Fruits tea

嘢食味道中上,甜品出色,Set Dinner都幾抵食!
Tiramisu
是日甜品拼盤