2021-02-15 335 瀏覽
今年嘅情人節仍然禁晚市堂食,咁就唯有自己煮一個豐富嘅情人節大餐,但係食完正餐之後,總會想食啲甜品,所以唯有落街搵食,行咗一陣終於係一條內街見到哩一間甜品店。我哋俾佢門口嘅$18糖水吸引住,可惜全部都唔係我哋想食嘅😂所以最後揀咗一個朱古力味心太軟配曲奇味雪糕(哩間店舖嘅心太軟仲有抹茶味),同埋一個台式仙草凍。心太軟冇預期中要等咁耐,店員好快已經焗好,所以好快拎到返屋企食。🎈朱古力味心太軟配曲奇味雪糕一打開之後發現個份量好細,無係哩間食過堂食,唔知堂食既份量係咪都係咁😅曲奇雪糕就同普遍甜品店食到嘅味道一樣,應該都係一大盒嗰種。心太軟味道都算濃,朱古力流心同埋蛋糕嘅比例啱啱好,不過份量太少,真係食兩啖就冇曬。🎈台式仙草凍哩間嘅仙草凍有好多款配料選擇,有芒果、芋圓、紅豆、椰果、薏米、湯圓、小丸子、西米及紫米。而個汁底都有三款選擇,分別係椰汁、花奶及黑糖。今次我揀咗芋圓、小丸子及紫米,汁底就揀咗黑糖。哩間黑糖唔會話好甜,而芋頭同小丸子食落去好Q彈,煙煙韌韌,可惜個仙草唔夠滑,如果再滑啲會更好。整體來講,哩一間甜品店嘅性價比唔係好高,而且外賣份量真係太少了。

🎈朱古力味心太軟配曲奇味雪糕

🎈台式仙草凍

$30 (宵夜)