約咗好耐無見嘅好友係佢地頭(奧海城)搵食。佢係地鐵站接我,叫我陪佢試間特式餐廳。好,開正我個範跟住佢穿過一個西九匯嘅商場仔,再沿住天橋的直路行過幾個街口,到咗好新潮嘅街市,對面就係果間特式餐廳。衰鬼,原來真係有特式2個字,btw,門面真係幾特別,古色得黎又色彩繽紛7點幾,飯市時間,幾滿座下,等咗一分鐘,侍應姐姐好快安排咗2個位比我哋。要自己寫紙落單,朋友話佢拍版,叫咗招牌芽菜雞飯,青辣椒花甲,秘醬通菜,後加特飲美祿恐龍。招牌芽菜雞賣相好吸引,雞皮好薄好滑,雞肉係去咗骨嘅,又滑又有咬口,而且雞味十足。隔離檯嘅呀叔都係食尼樣,佢話係似新鮮雞,係唔係吖?唔理啦,好食就得!個碟仔原來係用來混醬嘅,自己混啦。侍應話用來點雞食嘅。青辣椒花甲我自己好中意食花甲,好新鮮。青辣椒尼個味幾辣下,辣得好過癮,令人好開胃,所以即係追加一碗白飯,唔好曬咗D汁。秘醬通菜腐乳通菜,馬拉盞炒通菜就食得多。咁樣撈通菜第一次試,但好有驚喜,個秘醬香香辣辣仲甜甜哋,好在有白飯,好夾吖特飲美祿恐龍咁多種辣後,配上一杯又凍又好飲嘅美祿恐龍係完美嘅結局。美祿嘅味道好比阿華田,但更勝一籌!佢哋嘅餐牌好靚,色彩繽紛得黎色調好柔和,睇

衰鬼,原來真係有特式2個字
,btw,門面真係幾特別,古色得黎又色彩繽紛

招牌芽菜雞
招牌芽菜雞飯

?唔理啦,好食就得!

個碟仔原來係用來混醬嘅,自己混啦。侍應話用來點雞食嘅。

秘醬通菜
秘醬通菜

特飲美祿恐龍
美祿恐龍

佢哋嘅餐牌好靚,色彩繽紛得黎色調好柔和,睇得好舒服,而且食物仲好豐富。奈何2個小女子食唔多,唯有下次call多D人再試其他!

好滿足的一餐

2019-01-13