2019-05-03 1547 瀏覽
最近Weekend都以西餐西茶作伴,呢個週末老公話想食點心,一向鍾情brunch buffet既我又起了任食點心的念頭<利寶閣>周末飲茶本身大中小點都有7折,不過計一計任食只係$148,又可以吃多點款式, 何樂而不為?!呢度order點心係以件計,所以唔怕一籠幾件咁黎,又可以試多點款式。第一次點菜,點得太多,上菜速度亦不慢,所以一下子放滿檯子,鄰檯都望了一眼先來開胃前菜:陳醋雲耳,香濃既黑醋味道,酸酸的特別開胃!准山黑木耳百合,鮮准山生津補陰,質感爽滑,配埋鮮百合整體味道清新,好有淨化腸胃既感覺! 按人頭一人一隻既原隻鮑魚酥,賣相唔錯,下面既洋蔥煙肉撻,幾香口!花膠灌湯餃,餃皮唔算好薄,不過餡料滿滿,有蝦冬瓜蓉肉粒等。鮑汁鳳爪,入味再炆透一點更好。鹹菜豬肚,胡椒味突出豬肚唔會有陣味。熱辣辣即炸鯪魚球,配上蜆蚧醬,滿口魚香!沙田雞粥,粥底很綿有米香,雞肉鮮味滲透整碗粥~ 鮮味珍珠帶子腸粉豬腳薑沙嗲金錢肚杞子魚滑娃娃菜我地只點了數款點心,蝦餃燒賣當然係必點。蝦餃 皮薄透亮,內裡蝦肉爽彈鮮味仲有我最愛既在鵪鶉蛋燒賣,平日只有我一人食所以飲茶都好少會點~ 今次可以點一粒過過口癮

先來開胃前菜:陳醋雲耳,香濃既黑醋味道,酸酸的特別開胃!

花膠灌湯餃,餃皮唔算好薄,不過餡料滿滿,有蝦冬瓜蓉肉粒等。
鮑汁鳳爪,入味再炆透一點更好。
鹹菜豬肚,胡椒味突出豬肚唔會有陣味。
熱辣辣即炸鯪魚球,配上蜆蚧醬,滿口魚香!
沙田雞粥,粥底很綿有米香,雞肉鮮味滲透整碗粥~
鮮味珍珠帶子腸粉

豬腳薑
豬腳薑

沙嗲金錢肚
沙嗲金錢肚

杞子魚滑娃娃菜
杞子魚滑娃娃菜
我地只點了數款點心,蝦餃燒賣當然係必點。
蝦餃 皮薄透亮,內裡蝦肉爽彈鮮味
今次可以點一粒過過口癮
沒有點炸物,試試蘿蔔絲酥餅,外層酥皮一層一層,咬下去入面都係一絲絲,散發出蘿蔔清清甜甜既味道~
蘋果叉燒酥都唔錯!
由於用餐2小時,差不多時間點甜品
楊枝甘露,金柚粒、芒果西米,分量用料唔少,仲帶出一點椰香
用小膠盒裝住既香芒布甸,唔怕食得太多,布甸口感幼滑軟密!
蛋白杏仁茶唔會太甜。
養顏貢棗糕,以千層既做法,可以一層一層咁食,蒸熱左又香又軟~
整體不錯!唔會因為任食質素差左~
 呢個價錢幾抵食,已經book埋母親節黎多次 !!

**記得食得哂先好啦嗌,要珍惜食物喔**