2022-06-12 823 瀏覽
今日第一次去食呢間聽講好出色既泰國菜,夜晚8:30去到門口,仲係見到人頭湧湧😫大約有10幾人等緊位,本身都有諗住打退堂鼓,但係女朋友話想食,唯有照等…佢話一定值得喎😌最後等咗唔使半個鐘就入得,比想像中快,餐廳設計比較簡樸,好有泰國小店既感覺,坐位比較窄少少,但勝在冷氣夠,太熱天時都唔會覺得辛苦。我哋等位嘅時候已經諗定咗食咩,一入到去就落單,見侍應姐姐一路聽一路寫左張泰文既單比我地。當我仲好好奇咁研究緊佢寫既泰文既時候,奇蹟發生左… 所有食物竟然喺5分鐘之內全部到齊曬!!😍我地總共叫左5個菜式兩杯野飲,出菜速度快到好唔真實,完全食正無耐性既香港人口味,值得一讚。偷偷望左入廚房,大約都有3-4位廚師開緊工,分工明確,確實專業。食評如下:1. 柚子鮮蝦沙拉 $42 沙律用左金柚、白灼蝦2隻、紅蔥頭、炸蒜,再配以泰菜必備既魚露底混合而成。金柚十分鮮甜、喺大量配料及調味料中都唔會顯得失色,同之前食過既泰菜相比,呢度既柚子沙律調味比較清淡,唔會有調味料搶過食材味道既情況,更能突出金柚既味道。真係要挑剔既就係隻蝦,份量較少以及灼得過左火,肉質唔彈牙,我個人覺得唔加好過加。2. 泰式酸辣鳳爪 $41

當我仲好好奇咁研究緊佢寫既泰文既時候,奇蹟發生左…

所有食物竟然喺5分鐘之內全部到齊曬!!😍

食評如下:

1. 柚子鮮蝦沙拉 $42
柚子鮮蝦沙拉

2. 泰式酸辣鳳爪 $41
泰式酸辣鳳爪

水準同其他地方食到既相約,調味都係恰到好處,鳳爪爽口而且全部切到一口大小,唔怕彈到成身都係。口味唔會過辣,配料亦比較清新,唔會食到好口渴。

3. 雙拼豬雞串燒 $42
雙拼串燒(豬雞)

串燒睇得出唔係鐵板/碳燒,而係傳統泰國街頭既無漿油炸方式,比起平時食開既日式串燒少左份碳香味。之但係雖然佢油炸,但係炸既火侯唔錯肉質保持到嫩滑,即使佢豬肉串燒用左好難燒得好既厚豬扒肉,都唔會鞋口。串燒配有泰式沙嗲醬,但無咩味道,好在本身串燒炸得好,唔點醬都一樣美味。

4. 泰式炒粉絲 $45
泰式炒粉絲

用料同傳統嘅泰式炒金邊粉幾乎一樣,只不過係金邊粉換咗做粉絲。配料包括雞肉、豆腐乾、雞蛋、芽菜、蔥、花生碎,相當足料,粉絲嘅口感比較貼近香港常見既龍口粉絲,而且粉絲係全部剪碎晒,令到炒嘅時候所有配料同調味料混合得好平均,唔會有粉還粉、料還料既情況,呢個心思位又係值得一讚。

5. 泰式炒椰菜苗 $45
泰式炒椰菜苗

叫嘅時候純粹好奇泰式炒菜到底係咩一回事,本身都驚會伏左自己,但係一黎到就知岩我口味。泰國椰菜苗用上辣椒、蒜茸、豆豉去炒,帶細葉既椰菜苗掛汁能力超卓,一食落口香味爆發,唔會太鹹,而且辣勁十足,絕對會追住黎食!唔食得辣既朋友就唔好叫喇,可以食返較鹹香既馬拉盞。

6. 珍多冰 $20
珍多冰

同街邊飲到既差不多,甜度適中,椰香尚可。

7. 青檸梳打 $20
青檸梳打

梳打水另上,糖漿預先加左入冰,應該可以要求少甜。青檸都好足料,唔會hea你比得半個檸。

成餐飯由入座到埋單雖然只係用左大半個鐘,但已經足夠比到好深刻既印象我—食物選擇多,出菜速度快,調味料同香料既運用恰到好處,性質比極高。比著喺市區既泰菜店,同樣食物應該要兩倍價錢,仲要無咁出色,呢啲舖頭真係買少見少,仲可以食到係我地既福氣。

唯一可以批評既可能係廁所衛生情況未算理想,但小店本來都無期望啲咩,唔影響食物質素就得。

非常期待下一次再訪,試埋其他小菜同甜品,例如泰式烤魚、泰式咖喱、芒果糯米飯、椰汁糕…諗下都覺得幸福☺️

十分推薦仲未試過既大家,同家人朋友一齊黎呢度仔細品嘗正宗泰國味👍🏻

2022-06-12
柚子鮮蝦沙拉