有次睇YouTube見到介紹半島酒店嘅露台餐廳食自助餐,覺得好吸引,就問下高級飲食buddy試唔試下,佢二話不說就話OK,咁就book咗去試下佢嘅dinner buffet!佢buffet嘅時間相當長,由6點食到10點,食足4個鐘,可以慢慢食。當日我就6點去到餐廳,service一貫半島嘅質素,有個專人好親切咁帶你去個座位度,當晚我就坐咗係buffet位隔3張枱嘅位置,對住個太空館。咁講返食物啦,刺身方面佢係一盤切好晒放喺度,入邊有三文魚、吞拿魚、甜蝦、帶子之類嘅刺身,我就試咗吞拿魚、甜蝦、帶子,正常水平啦!到凍海鮮啦,佢就有熟帶子,開咗邊嘅皇帝蟹,蟹鉗,藍青口,加拿大龍蝦,同埋磯煮鮑魚等等,佢最好食係加拿大龍蝦同埋磯煮鮑魚!雖然個龍蝦有d黐殼,但就勁新鮮,個磯煮鮑魚勁好味,我同我朋友一人食咗8隻!到熟食啦,佢絕不hea你,有蒸扇貝,香草焗龍蝦,話梅骨,香芒大蝦,佢個蒸扇貝同香草焗龍蝦都好好食,我就食咗成4轉!切肉方面就有燒牛肉同埋羊架,燒牛肉好有牛味,羊架都好嫩,好味!甜品方面選擇都有好多,佢除咗有位上嘅疏乎厘之外(個疏乎厘勁好食!好滑!),仲有玫瑰茶拿破崙,榛子朱古力撻,士多啤梨蛋

刺身

凍海鮮

凍龍蝦
磯煮鮑魚
香草焗龍蝦

蒸扇貝
燒牛肉同羊架

甜品方面選擇都有好多,佢除咗有位上嘅疏乎厘之外(個疏乎厘勁好食!好滑!),仲有玫瑰茶拿破崙,榛子朱古力撻,士多啤梨蛋糕,呢幾樣都係好好食!
疏乎厘

甜品
埋單雖然每位要$966,但我覺得點都要試一次!
2021-06-06
刺身