2017-11-01 1465 瀏覽
同事宴客,選址沙田18晚宴。之前黎過一次,印象不錯。我們三圍檯,有廂房,自成一角,方便交流吹水。 先來開胃前菜三小碟,明爐烤蜜汁叉燒做得出色,蜜味濃,外脆內腍,又吾太肥。醋黑豆木耳海哲頭,爽口彈牙的木耳和海哲頭酸酸味味,達到開胃的目的。另一道香麻爽口貢菜,聽聞貢菜係舊時中國朝廷的貢品,含有豐富去蛋白質,不過可惜我就覺得一般,食落好似筍,麻麻地。湯品名為「天籽蘭珍珠貝燉肉汁湯」,賣相有點嚇人,一大舊肉餅係中間,上面有一塊蒸肉餅耐左個層「衣」係度浮下浮下。味道也吾覺突出,好似飲緊蒸肉餅個d 汁,也不見天籽蘭的蹤影,同佢那個名貴的名字有點出入,吾係太識得欣賞啦。主菜方面,不得不數呢度的名菜「北京烤填鴨」,大廚即席表演,皮切得均勻。而食法都頗為講究,鴨皮就點糖和薑蓉,而鴨脾和鴨肉就用傳統的方式,加大蔥青瓜絲和餡皮一齊食。水準不過不失,ok 啦。XO 醬鮮淮山炒蝦球,淮山係女仕的恩物,忍可住食左幾舊。淮山炒得爽脆,蝦球彈牙,加埋XO醬味道豐富了口感。是晚晚宴秋葵擔當了重要的角色,可能宜家人人都講究健康?分別有馬拉盞秋葵蒸帶子粒和九層塔秋葵炒牛肉粒。兩款小菜都好有屋企媽媽煮的感覺,比較親民,冇咩特

醋黑豆木耳海哲頭
明壚烤蜜汁叉燒

天籽蘭珍珠貝燉肉汁湯

北京烤填鴨

是晚晚宴秋葵擔當了重要的角色,可能宜家人人都講究健康?分別有馬拉盞秋葵蒸帶子粒和九層塔秋葵炒牛肉粒。兩款小菜都好有屋企媽媽煮的感覺,比較親民,冇咩特別。

馬拉盞秋葵蒸帶子粒
九層塔秋葵炒牛肉粒

食完幾個主菜都有點飽,再黎一個欖醬豆角鱈魚粒炒飯。同平時的炒飯我覺得有點不同,飯炒得金香,粒粒分明,鱈魚切小粒再炸得脆卜卜,加埋欖醬的鹹香,多重口感刺激味蕾,食得出大廚的一份心思!

甜品是沙田18特色甜品拼盤,有雪葩,生果盤,腐乳芝士蛋糕,雪耳杞子mousse cake, 芒果布甸,薑味cream brûlée , mix and match 得好好,幾創新。

特色甜品拼盤

服務方面,估計侍應們年資較淺,倒茶汽水不時倒瀉,而且問咩都吾係太知,有失五星酒店的水準。

總括而言,有幾款佳餚確實值得一讚。不過人頭計每位要一千大元只有這些級數的菜式和服務便略嫌貴左d啦~ 唯一好處係有幾個泊車車位,尚算方便。
魚湯鮮肉碎浸菠菜
醋黑豆木耳海哲頭