滾得囍宮廷火鍋小炒

Big Boils Club
餐廳: 滾得囍宮廷火鍋小炒
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2021-12-13 228 瀏覽
太后生日,為咗令佢有帝皇級嘅享受,我就帶咗佢嚟呢間富有宮廷特色嘅滾得囍火鍋小炒。太后見到門口嗰張龍椅已經笑到合唔埋口,影過相後,就入去接聖旨。呢度嘅食物名稱好多都包含咗歷代皇帝嘅寶號,甚有特色。每枱都會放置調味盤,呢個安排非常好,食到一半隨時可以自己添加醬料,非常方便。與此同時,店員亦奉上餐前小食,開一開胃口。呢度嘅湯底選擇繁多,而最特別嘅就係有順治特色卜卜蜆鍋,入面嘅蜆真係鋪滿一整鍋,簡直係有數之不盡嘅蜆,我同太后最後都未能清晒所有卜卜蜆。湯底已經夠晒豐富,所以我哋揀選嘅火鍋配料都主張貴精不貴多。打邊爐當然要食牛肉,我哋就選擇咗本地牛頸脊,雖然係細分,但份量一啲都唔少,牛頸脊肥瘦適中,肉質比較嫩滑,牛味相對就冇咁重,我個人就非常喜歡。然後就揀選咗幾款拼盤,貪佢樣樣有啲,可以試晒唔同味道。滾得囍宮廷拼盤其實係丸類拼盤,入面包括有—🌖手打芝心牛肉丸➡️入面嘅芝士呈半溶狀態,配合鮮製嘅牛肉丸味道匹配。🌗手打紫甘藍豬肉丸➡️個人就認為呢個相對比較遜色,味道唔夠突出。🌕手打黑松露野菌鮮蝦丸➡️真正用蝦滑打成,而且亦帶點點嘅松露香。🌖手打珍珠帶子墨魚丸➡️入面藏有原粒珍珠帶子,口感豐富。🌕手打墨汁墨魚丸
呢度嘅食物名稱好多都包含咗歷代皇帝嘅寶號,甚有特色。
順治特色卜卜蜆鍋
本地牛頸脊
🌖手打珍珠帶子墨魚丸➡️入面藏有原粒珍珠帶子,口感豐富。
🌕手打墨汁墨魚丸➡️咁多粒丸入邊最爽口彈牙,入面仲有粒粒墨魚,呢個一定係必食。
滾得囍宮廷拼盤
然後滾得囍餃子拼盤包括有—
🌖和牛芝士一口餃➡️感覺有啲似食緊漢堡包,非常創新。
🌖新鮮菜苗帶子餃➡️入面有粒粒帶子,真材實料。
🌗韭菜豬肉餃➡️相對地冇太多特色,味道仍然係正常發揮。
🌗黑松露野菌餃➡️鍾意食菇菌嘅朋友就絕對唔可以錯過。
🌕芋泥豬肉餃➡️係最有驚喜嘅餃子,滑滑嘅芋泥混合少量豬肉,味道出奇地夾,包入餃子皮內好好味。
滾得囍餃子拼盤
最後當然要食吓蔬菜類啦,滾得囍蔬菜拼盤堆砌得好似一個園藝盆景咁靚,入面都有五六款唔同嘅蔬菜,配合湯底令蔬菜更美味。
滾得囍蔬菜拼盤
打邊爐就想叫啲清熱飲品,所以我哋叫咗足料竹蔗茅根,一大渣非常抵飲。
足料竹蔗茅根水
最後仲會送甜品,是日糖水木瓜燉雪耳,非常清潤養顏,啱晒太后品嚐。
順治特色卜卜蜆鍋
本地牛頸脊