今日收工去左OpenRice人氣高企位於旺角彌敦道既吉列牛忌廉烏冬專門店食返個晚餐先。餐牌有主食,套餐,釜飯,涮涮鍋,小食同飲品。今日例牌叫左一個套餐,已經包左兩款招牌菜同兩支汽水,另加一個飯同一份小食。套餐係吉列牛定食 + 咖哩忌廉烏冬(小辣)+ 2汽水,價錢$256另加一。吉列牛定食 吉列牛係來自韓國嘅菜式,絕對係必食之選。牛肉係美國牛裡脊肉,今次係兩細塊,上枱時已經係3成熟,可以每邊燒2秒至半熟,或者等你自己喺個爐仔上面烤到自己鍾意嘅熟度先入口。牛肉明顯見到中間係生肉嘅深紅色,外圍就係粉紅色。牛肉燒熟啲都唔會韌,肉質唔錯。跟吉列牛有蒜味沙律醬同甜酸燒肉汁等你點,仲有wasabi,個人最鍾意蒜味沙律醬,因爲令到塊牛更香滑。伴碟有少量胡麻醬梛菜絲沙律。定食包兩款前菜,分別係一粒車厘茄切開兩半加左胡麻醬同一細磚加左胡麻醬嘅豆腐。仲跟一碗白飯,上面撒滿飯素,同一碗正常有昆布既味噌湯。咖哩忌廉烏冬招牌咖哩忌廉烏冬係另一必食之選。大碗烏冬上面滿佈白色忌廉同少少蔥花。忌廉同咖哩香加埋原來好滑又唔太膩,味道其實係日式咖哩既甜甜地,好好食。餐牌寫明小辣,但係我覺得基本上完全唔辣。讚岐烏冬係粗身而有

吉列牛

吉列牛定食

仲跟一碗白飯,上面撒滿飯素,同一碗正常有昆布既味噌湯。

咖哩忌廉烏冬
招牌咖哩忌廉烏冬係另一必食之選。大碗烏冬上面滿佈白色忌廉同少少蔥花。忌廉同咖哩香加埋原來好滑又唔太膩,味道其實係日式咖哩既甜甜地,好好食。餐牌寫明小辣,但係我覺得基本上完全唔辣。讚岐烏冬係粗身而有少少嚼勁同勁滑,好好味。其他配料有唔少牛肉粒,都算幾腍吓,另外仲有洋蔥。

流心蛋韓式牛肉飯 $78 另加一
流心蛋韓式牛肉飯

流心蛋韓式牛肉飯大大碗,飯面有10塊肥牛同洋蔥絲,中間一隻大大溫泉蛋,可以整穿就有蛋汁撈飯,上面灑上白芝麻粒同蔥花。甜豉油份量夠多,飯唔乾。食完實飽肚。
韓式甜辣醬單骨雞翼

韓式甜辣醬單骨雞翼 $68 另加一
韓式甜辣醬單骨雞翼一客5隻,雞翼單骨好易食。雞翼塊皮少少脆,味道甜甜地,食落完全唔辣,落到喉嚨先有少少辣,上面灑上白芝麻粒。

餐飲可加錢升級其他飲品。
熱韓國蜂蜜紅棗茶, 凍韓國蜂蜜紅棗茶

熱韓國蜂蜜紅棗茶 跟餐加$8 另加一 凍韓國蜂蜜紅棗茶 跟餐加$13 另加一
韓國蜂蜜紅棗茶下底有好多紅棗碎,飲落味道帶淡淡紅棗味,完全唔甜。凍同熱味道都差唔多。

今餐飯食完都夠飽呀,上菜快速,效率高。
2022-08-11