喺大阪吃過又平又好味嘅吉列牛,一直念念不忘牠的好。發現旺角都有吉列牛專門店,就約埋個同鄉去吃牛止渴,一解鄉愁。我哋嘅目標非常明確--吉列牛同忌廉咖哩烏冬。餐牌上有個套餐係「吉列牛($148)+忌廉咖哩烏冬($78)+汽水兩罐= $246」,其實即係要加$20買兩罐汽水,唔划算,所以我哋都係散叫。吉列牛定食 $148上菜都幾快,我個心沉得仲快。吉列皮係濕嘅,唔脆;牛冇牛味,鞋口,完全係靠啲燒汁去遮醜。其實百幾蚊嘅價錢我哋都唔會妄想食到靚牛,但既然呢間餐廳以「專門店」自居,呢個質素真係有多少令人失望。反而配角們幾好,白飯係好貼心地加咗飯素,豆腐亦好滑好有豆味。忌廉咖哩牛肉烏冬 $78忌廉咖哩牛肉烏冬就出乎意料地好食,試咗啖齋忌廉,幾香幾滑。再夾埋底下啲沾滿咖哩汁嘅烏冬,唔~原來忌廉同咖哩係咁登對!碗烏冬入面都有少量牛肉,都係冇牛味兼鞋口,再少量啲都唔怕。總括嚟講,除咗牛之外,其他都幾好食。

吉列牛定食 $148
吉列牛定食

忌廉咖哩牛肉烏冬 $78
忌廉咖哩牛肉烏冬

碗烏冬入面都有少量牛肉,都係冇牛味兼鞋口,再少量啲都唔怕。
總括嚟講,除咗牛之外,其他都幾好食。
題外話/補充資料: 餐廳環境超嘈
忌廉咖哩牛肉烏冬