2017-12-07 2959 瀏覽
從日本旅行返港不久, 就掛住日本既美食, 經同事介紹, 得知尖沙咀有間日本餐廳, 食材每日從日本新鮮運港, 於是今晚決定要去一試!餐廳裝修以簡約為主以ipad自行落order, 多款款式選擇, 尤其壽司類, 相比連鎖式壽司餐廳, 不論質素, 就連部分款式更為少有。一向鍾情三文魚既我, 揀左【三文魚三味壽司】HK$38分別係薑蓉、wasabi同埋火灸三文魚。少少既薑蓉點驟係壽司面層, 唔好睇少呢少少既薑蓉, 薑味能散發於整個口腔中, 但又不會搶左三文魚本身鮮味wasabi三文魚 是原味三文魚壽司, 常吃既食法火灸三文魚 表面有點燒焦, 入口魚油非常豐富【三文魚刺身】HK$48刺身為厚切, 完全滿足口感, 魚質不會帶煤, 很新鮮!【三色丼】HK$168呢款係呢度最受歡迎既丼飯, 初時意為三個丼飯份量較小, 但想不到材料份量絕對唔惹小。滿滿吞拿魚蓉豐富得將飯完全覆蓋, 很黏口, 當中仲有少少芝麻同埋京蔥混入吞拿魚蓉中, 極為香口海膽入口即溶, 鮮甜無比, 完全沒有半點腥臭味蟹膏松葉蟹 一絲絲蟹肉超級鮮甜, 至於面層既蟹膏, 甘甜濃郁三款丼真的是無可挑剔, 就算唔點豉油都已經夠哂正, 味道真的

餐廳裝修以簡約為主

一向鍾情三文魚既我, 揀左【三文魚三味壽司HK$38
分別係薑蓉、wasabi同埋火灸三文魚。
三文魚三味壽司

wasabi三文魚 是原味三文魚壽司, 常吃既食法
火灸三文魚 表面有點燒焦, 入口魚油非常豐富

【三文魚刺身HK$48
刺身為厚切, 完全滿足口感, 魚質不會帶煤, 很新鮮!
三文魚刺身

【三色丼】HK$168
三色丼

海膽入口即溶, 鮮甜無比, 完全沒有半點腥臭味

三款丼真的是無可挑剔, 就算唔點豉油都已經夠哂正, 味道真的拍得住日本!!!

【海鹽雪糕】HK$18
表面有粒粒海鹽, 味道唔會好鹹, 雪糕質感很cream, 甜甜地...唔中意食甜食既朋友, 都可以一試!
海鹽雪糕

呢間餐廳既食物確實令我很有驚喜, 想不到係香港都可以食到日本既味道, 確實難得, 丼飯份量多, 雖然開於尖沙咀地舖, 加上優質食物, 價錢亦過於太貴, 定必再來ENCORN!!
三文魚三味壽司
三文魚刺身