2021-12-25 21 瀏覽
位於旺角地段又開左間台式為主題嘅火鍋,以三十幾年嘅正宗火鍋黎香港,身為火鍋發燒友嘅我點都要試下。我地叫左鴛鴦鍋,一邊麻辣一邊係花膠雞,咁就唔怕爭崩頭麻辣鍋唔算好辣,係小辣,入面有鴨血同豆腐,湯底都可以飲得花膠雞鍋要力推,個湯底係飲得出好鮮甜,而且有八件花膠同半隻雞,平時打邊爐雞湯底嘅雞我係唔會食,今次我食晒,因為肉質真係好滑而且唔肥我地兩個人叫左一碟手切牛小排,肉質脂肪分布平均,一食就知係靚牛,入口淡淡牛香本身唸緊叫唔叫烏冬,好在冇叫,原來碟團團圓圓係咁大粒!!!!我地每人食四粒已經好飽每一粒都好彈牙,勁足料去台灣必買嘅一定係鳳梨酥,估唔到鳳梨酥都可以做火鍋配料,以炸過嘅半熟豬肉入面釀咗鳳梨肉,再滾熟就食得,好特別,入面仲要係土鳳梨,酸酸甜甜好開胃瓜熟蒂落(菜盤)亦都好豐富,有冬瓜,薯仔,冬菇,粟米,荀片同兩款新鮮菜,用雞湯去煮好鮮味原來食火鍋都可以唔熱氣,果然係30年嘅正宗火鍋

我地叫左鴛鴦鍋,一邊麻辣一邊係花膠雞,咁就唔怕爭崩頭

麻辣鍋唔算好辣,係小辣,入面有鴨血同豆腐,湯底都可以飲得

每一粒都好彈牙,勁足料

原來食火鍋都可以唔熱氣,果然係30年嘅正宗火鍋
鴛鴦鍋