2021-01-15 5406 瀏覽
當想打邊爐個時,但又要煩咩湯底、約幾多人去食個時,呢個時候一人鍋就係好好既選擇。呢間台式既一人鍋,招牌係台式既臭臭鍋,呢樣係台灣好常見但香港好罕見既野食,係尖沙咀既金巴利道就食到。-🍲️⃣ 招牌臭臭鍋 💰88(午市)(👅: 7.5/10)有四種辣度可以揀,火鍋可以揀配飯或者粉絲,揀咗唔辣同粉絲。點蠟形式,煮到咁上下會熄火,個人覺得時間係足夠。麻雀雖小,五臟俱全。呢個鍋入面有好多食材,包括娃娃菜、白豚肉、臭豆腐、台式貢丸、米血糕、大腸、鴨血、沙白、鵪鶉蛋、蕃茄、榨菜絲、韭菜、金針菇、鳴門卷、炸枝竹、粉絲。首先講呢個鍋既主角,臭豆腐,呢種唔會好似香港個種油炸,臭豆腐既味一上枱個時聞唔到,要煮滾左個煲先聞到,聞到小小臭味但無香港咁誇張,唔知係咪迎合香港人怕人會對傳統臭豆腐反感,餐廳都無話充斥住臭豆腐既味,食落算香口。之後比較出色既係台式貢丸,大粒咬落彈牙,會食到一粒粒冬菇。沙白,即係白蜆,夠新鮮。米血糕偏腍,有台灣既味道。豬大腸咬落係腍,入味,不過我自己本身唔太鍾意食豬大腸。白豚肉份量多,不過肉質偏鞋D。榨菜絲既味已經入哂湯入面,所以唔會話食到好鹹,咬落都爽脆。其他餸就正常,份量夠大份正常人應該

2010 瀏覽

🍲️⃣ 招牌臭臭鍋 💰88(午市)(👅: 7.5/10)
招牌臭臭鍋

有四種辣度可以揀,火鍋可以揀配飯或者粉絲,揀咗唔辣同粉絲。
點蠟形式,煮到咁上下會熄火,個人覺得時間係足夠。
招牌臭臭鍋

之後比較出色既係台式貢丸,大粒咬落彈牙,會食到一粒粒冬菇。
沙白,即係白蜆,夠新鮮。
米血糕偏腍,有台灣既味道。
豬大腸咬落係腍,入味,不過我自己本身唔太鍾意食豬大腸。
白豚肉份量多,不過肉質偏鞋D。
榨菜絲既味已經入哂湯入面,所以唔會話食到好鹹,咬落都爽脆。
其他餸就正常,份量夠大份正常人應該可以食,因為每樣餸都會有幾舊,我自己食左7/8成就食唔落。
招牌臭臭鍋

粉絲本身係鍋會有小小,再加配既粉絲,幾入味。
湯睇落清但夠味,會有食材帶來既甜味。
每枱都會有一份醬料,有豆瓣醬、沙茶醬、蒜蓉、辣椒醬、豉油,餐廳推薦既比例係3:2:1(豆瓣醬/沙茶醬:豉油:蒜蓉) ,但咁樣調應該會比較鹹。
🍲️⃣ 芝士牛奶鍋💰88(午市)(👅: 7.5/10)
芝士牛奶鍋

同樣有好多食材,包括娃娃菜、白豚肉、日本南瓜、心型魚豆腐、麻吉燒、沙白、香菇、蟹柳、金針菇、炸枝竹、鳴門卷、雞蛋、烏冬、芝士片、蛋餃同黄金魚籽球。有幾樣臭臭鍋既餸會無,多出黎既有日本南瓜、心型魚豆腐、麻吉燒、香菇、蛋餃、黄金魚籽球。
心型魚豆腐賣相特別,食落豆腐都算滑。
蛋餃算皮薄不過會好容易煮腍左,同個湯幾夾。
麻吉燒食落表皮似魚腐,入面係年糕,咬落煙韌。
湯底呈奶白色,上面有一塊芝士,經過高溫會慢慢溶係火鍋入面,食到淡淡既奶味,濃度適中,芝士味唔算太出,鍾意牛奶味應該會鍾意。
會見到鍋有生蛋,攪開佢會有蛋花。
鍋入面本身有烏冬份,加埋配既飯/粉絲其實份量夠多會食到飽。
🍹凍茉綠茶/凍泡沬紅茶
凍茉綠茶/凍泡沬紅茶

另外會配唔駛加錢既野飲,有凍茉綠茶同凍泡沬紅茶,我覺得食火鍋配茶唔錯,解渴,茶唔甜會有小小苦澀味,苦盡回甘,飲完會覺得食火鍋無咁heavy。

🌟以午市黎講 88+1食到份量咁多既一人鍋係非常抵食,除左尖沙咀銅鑼灣都有分店,味道就正常無話特別好食但都唔難食,想過火鍋癮、或者想試臭臭鍋但又唔可以接受咁臭既臭豆腐可以黎一試。

👅味道: 7.5/10
🍴環境: 7/10
💰消費: $88 (服務費: 10%)

2020-12-25
芝士牛奶鍋