早前去開新商場K11 MUSEA 發現一間非常有驚喜以純素雪糕為主打的素食輕食甜品小店: DAMA,店舖細細,但裝潢都好靚,想打卡就岩哂啦😉呢到老細仲好熱情架,有興趣可以同佢傾下開店推廣純素嘅理念,佢真係有夢想,唔係咸魚黎架😎😎👏🏻😋野食方面,呢到每日都有兩款固定純素口味組合,我地果日就係紅肉火龍果配芒果,同開心果配榴槤,而脆筒就可以揀抹茶或竹炭☺️不過我地唔太鍾意食榴槤就試左紅肉火龍果配芒果🥭同單拼開心果雪糕😆 (佢款榴槤係用馬來西亞D24整,聽聞堅似食緊真貓山王甘癲😂 鍾意嘅朋友可以留意佢地FB幾時有得食啦😛).老實講純素就係除左唔食肉,仲會走埋蛋同奶,咁雪糕無奶可以點整? 真係有諗過會唔會唔好食,但係食過一啖就發覺完全可以媲美我地係意大利食過嘅Gelato🤩🤩😍果味突出到以為食緊純生果揸出黎嘅沙冰咁,可能因為80%原料係果肉就算火龍果比較清甜都好濃味😚,芒果完全食到係呂宋芒嘅果香。.而開心果用上西西里島出產,食落係從未試過咁濃味😋😋真係勁正!! (不過可能太濃,食完好飽XDD😆)口感方面都非常唔錯,好軟滑,仲要勁足料唔係空心雪糕杯,真心推介😍😍 .除左雪糕出色,佢蛋糕都好精緻,雖然

火龍果配芒果雙味軟雪糕筒

除左雪糕出色,佢蛋糕都好精緻,雖然唔係全純素,但係一樣咁用心👍🏻
值得一提係佢個斑蘭心太軟,外層好脆,入面完全流心,一切開就流哂出黎,好治癒(可以去IG睇片架😆我地都係甘回帶睇左幾次😂) 📸打卡一定要點,味道仲非常一流,無論係餅皮定流心餡料都係滿滿斑蘭味,濃而不膩👍🏻👍🏻回頭既首選🤤
DAMA心太軟 (斑蘭)

另外,💋烈豔紅唇蛋糕造型非常吸引,入面仲有士多啤梨同蜜桃整成嘅啫喱層,果香濃郁😋 佢地仲有唔同小食同飲品都唔錯架,大家都可以試下🥰🥰
DAMA烈豔紅唇蛋糕 (士多啤梨+蜜桃)

總括黎講雪糕質素真係超一流,可以講係暫時香港食過最好食嘅雪糕,仲要係純素夠哂健康,份量仲要一d 都唔少,我地真係問過老細$48做唔做得住🤣🤣
絕對值得推介同會返轉頭試多幾隻味XDD

❗️更多美食分享, Follow Instagram: Foodmarker.hk , 可以比個like我地, 大家的支持好重要😚➡️ https://www.instagram.com/foodmarker.hk/
鹽烤百頁豆腐
招牌鮮果烏龍茶