2019-09-26 94 瀏覽
上次和同事開心食完雞煲後佢又心癮發,今晚我地又出動,揀左公司附近打邊爐再食過痛快。此店位於京瑞廣場,都係開業不久,所以環境非常光鮮,同埋坐位十分闊落食得好自在。此店同樣都有雞煲食但經上次一役,兩人食半隻雞的確份量多四人食比較合適,同事有啲怕怕食雞,最後揀左食烤魚。麻辣大海班 ($368)來的都係一個大湯鍋,配料落了勁多莞茜、芽菜、芹菜、酸菜、白蘿蔔片等,湯底清清地不太濁,感覺食得健康。同事怕麻辣太辣所以要求走辣再加少少辣,即係BB級,有少少辣食起來比較惹味,微辣湯底令魚肉食起來唔鯹同埋食得更鮮甜。大海班已預早蒸好再烤,魚落湯鍋來到湯滾一滾就食得。魚肉軟身魚皮好香口,湯一滾食魚先,以免滾得太耐魚肉老硬。條魚比想像中大條有三隻手掌大,兩人食份量好夠,再大條點實食唔晒,所以都幾抵食。手打黑墨魚滑 ($68)份量多給了兩份,黑墨魚滑味濃且爽口彈牙,係必食之選。鮮蝦雲吞八粒 ($58)粒粒飽滿好大粒一啖係食唔晒的,雲吞皮薄唔易爛熟左通透,鮮蝦肉質彈牙肉餡好味,抵食之選。紅薯粉 ($26)薯粉幼身,和湯底配料芽菜酸菜一起食確係最佳配搭。菜心苗 ($33)菜十分新鮮翠綠挺身,幸好份量不算太多,否則食

麻辣大海班 ($368)
麻辣大海班

手打黑墨魚滑 ($68)
份量多給了兩份,黑墨魚滑味濃且爽口彈牙,係必食之選。
手打黑墨魚滑

鮮蝦雲吞八粒 ($58)
鮮蝦雲吞八粒

紅薯粉 ($26)
薯粉幼身,和湯底配料芽菜酸菜一起食確係最佳配搭。
紅薯粉

菜心苗 ($33)
菜十分新鮮翠綠挺身,幸好份量不算太多,否則食晒以上咁多野一定食到爆吐收場。
菜心苗

此店近排做緊推廣優惠,星期一至四晚有78%折扣優惠,食完先知折左平左足足百三蚊十分抵食,唔怪得平日都咁旺場啦。

2019-09-25
麻辣大海班