餐廳: 熊拉麵 (蘇杭街)
資訊:

2019-09-16 518 瀏覽
睇我account name就知本人好鍾意熊bear bear, 呢間熊拉麵個名深深吸引左我。剛剛收工6點,餐廳就剛剛開工,我做左呢日第一個客人。餐廳採用日式拉麵店簡約設計,店內只有兩張大枱,同一d bar 枱。拉麵款式選擇相當吸引,本人比較重口味,我揀左黑熊拉麵,湯底以黑蒜油為主調。朋友就叫左招牌熊拉麵。點餐紙上可按自己喜好選擇,例如肉想要肥/瘦义燒定角切义燒,麵既款式同硬度,要唔要調味油,要唔要走葱走木耳走肉走秘製醬之類,只要圈圈就可以。本人好奇真係有人會走肉走秘製醬嗎?🤭等餐時試左小小配菜,個芽菜好惹味啊!我既黑熊拉麵個湯底真係好黑,靜係睇已經好刺激味蕾😛,係濃濃好香既黑蒜油味呀~雖然我係點餐紙揀左健康無油,但個湯底都算油膩,話明黑蒜油唔油又點叫黑蒜油呢?朋友個招牌熊拉麵就係濃濃既豬骨湯底,食落都係好香好好味! 朋友叫左角切义燒粒,比起我個梅頭瘦义燒更方便食用,而且一樣咁好味。Anyway, 究竟呢間拉麵同熊有咩關係呢?🤪

等餐時試左小小配菜,個芽菜好惹味啊!

Anyway, 究竟呢間拉麵同熊有咩關係呢?🤪