2009-11-05 177 瀏覽
見到城市花園酒店有以西葡為主題嘅自助餐,當然把握機會啦!成日聽人講話城市花園酒店裝修過之後,環境好咗好多,而佢嘅自助餐亦好好,所以我同鬆鬆熊特意山長水又遠去大拆一餐。去到時覺得環境都幾新淨,一入到去就已經見到隻風乾火腿喺度喇,一路轉入去就會見到冷盤,包括有蝦、翡翠螺、龍蝦仔、蟹腳等,而另一端就會見到魚生,再行就可以見到cold cut同沙律,接著嚟嘅就有一啲熱燻,麪部,雪糕櫃,生果,甜品,朱古力噴泉及其配料等等。驟眼看,可以選擇嘅食物都唔少,所以即刻開動。首先第一樣攞嘅係西班牙火腿,有少少失望,因為之前睇宣傳介紹時,明明話星期六、日係會有Jamón Ibérico嘅,但係嚟到時就發現其實只不過係Jamón Serrano,都無辦法,惟有照食。可惜嘅係食時無咗好濃兼且係Jamón Ibérico獨有嘅味,只有一般嘅風乾火腿味。再加上唔覺得場內有好多人選擇食佢,所以未到中間部分,所以食落比較硬,又唔夠滑,的確有啲失望。唔緊要啦,試吓其他。凍蝦反而幾好,翡翠螺都好厚肉,龍蝦仔就不過不失啦!魚生方面,最好食嘅係三文魚,夠肥又夠甜,有腩嘅效果。八爪魚都唔錯,但係吞拿魚就好一般,食唔到吞拿魚嗰啲甘
見到城市花園酒店有以西葡為主題嘅自助餐,當然把握機會啦!

唔緊要啦,試吓其他。凍蝦反而幾好,翡翠螺都好厚肉,龍蝦仔就不過不失啦!魚生方面,最好食嘅係三文魚,夠肥又夠甜,有腩嘅效果。八爪魚都唔錯,但係吞拿魚就好一般,食唔到吞拿魚嗰啲甘甘哋嘅味。

Cold Cut同沙律方面,唔算試咗好多,但係覺得佢嘅薄切牛扒幾滑,可以一試。另外比較感到意外嘅係佢哋嘅魚春沙律好好味,因為啲魚春整成一粒粒細細的立方體,同啲沙律一齊食幾特別。

我突登試吓佢哋嘅薯仔絲炒馬介休,味道特別,馬介休脆脆的,好香口。可惜嘅就係烤乳豬好似出過一隻就無再出,所以我無試到。但係鬆鬆熊試過都話幾嫩口,唔錯。

另外,我仲攞咗一塊羊肉嚟食,肉味夠,又唔會太熟,所以唔會太老,唔錯。

同時,成晚有兩個品牌嘅雪糕供應,一個係Dreyers,另一個係Haagen-Dazs。好彩第一輪出Haagen-Dazs時,我同鬆鬆熊都有食到Strawberry味,事關第二輪再出直到完場時,已經變咗Cookies & Cream,再見唔到Strawberry味。我都有攞Cookies & Cream嚟試,但係唔知係咪之前酒店方面處理得唔係幾好,攪到啲雪糕溶溶哋,所以無食到。

甜品方面,試咗西班牙燉蛋同埋葡萄牙嘅木糠布甸,兩樣都整得唔錯。但係鬆鬆熊就稍嫌木糠布甸嘅cream同木糠比例唔係太好,若果cream多啲會好啲!

與此同時,我哋都有試佢嘅朱古力噴泉,但係當然啦,呢樣嘢無好唔好食,娛樂吓自己成分居多。我第一次喺食自助餐時食刨冰,但係啲冰可能唔夠冰,keep得唔耐,食到未夠一半就已經溶咗一大半。

最後,成晚比你飲沖檸茶檸水,都算唔話得。

整體上,自助餐嘅食物唔錯,最好嘅係當晚嚟食自助餐嘅人全部都好有秩序,絕對無爭嘢嘅情況出現,就連平時極受歡迎嘅Haagen-Dazs雪糕亦都有相當嘅存貨喺度,所以可以慢慢嘆。唯獨係由book位到現場嘅staff態度/處事方式就認真麻麻,實在有待改進。
Jamón Serrano
海鮮
魚生
葡式烤乳豬、薯仔絲炒馬介休
朱古力噴泉
西葡及各式甜品
刨冰
無限飲用凍檸茶及Haagen-Dazs雪糕
2009-10-24
$230 (早餐)
海鮮
西葡及各式甜品