2023-02-03 1017 瀏覽
每次嚟到人來人往嘅悅來坊,總係來去匆匆,去完超市買嘢就馬上走人。好少留意呢度嘅食肆,今日唔趕時間,可以慢慢行,終於可以嚟探討吓。時間約下午2點,過咗午飯時間少少,人流冇咁多。行到元札幌拉麵店前就俾佢嘅裝潢吸引咗,店內裝修冇乜「港味」,感覺好似去咗日本啲小店咁,令人好 Relax 。店內主打札幌味噌湯拉麵,仲有丼飯,小食。菜式唔算多,但應有盡有。今次有啲貪心,想試齊啲拉麵款式,所以叫咗個雜錦拉麵,另外加咗一客日式炸雞。雜錦拉麵($88)拉麵湯底係味噌湯,口味一般偏濃偏鹹。可能係迎合香港人嘅口味,所以店內嘅湯底嘅味噌就冇咁重手,口感清爽啲。如果喜愛濃味或者追求正宗日本口味嘅朋友,可能會失望少少。拉麵口感彈牙,軟硬度適中。雜錦拉麵有豬軟骨、蟹柳、叉燒各一件。豬軟骨炆到好入味,入口即化。叉燒味道一般,可能得一片,唔係好食到咩味。蟹柳係平價貨,不值一提。除豬軟骨外,最最最出色係半隻溏心蛋,接近完美。配菜有海帶、粟米、筍乾、蔥絲,但份量偏少。日式炸雞($48)有4大件,每件比坊間大一倍,即係每份差唔多有8件。所以性價比超高。質素方面,稱得上皮脆肉嫰,雞肉醃得都好入味,口味偏鹹。值得一試。

雜錦拉麵($88)
配菜有海帶、粟米、筍乾、蔥絲,但份量偏少。

日式炸雞($48)

雜錦拉麵

炸雞