2017-02-03 2746 瀏覽
話說我屋企人不時都同朋友去食的,所以今次帶我地去品嚐一下. 說實話,佢既清湯牛腩煲的確係好食,定價合理,而且足料. 但佢既火鍋料就麻麻地的(店員自己講的). 然後問題就發生了. 亦係我忍唔住必須要打呢篇食評既原因,評不止是食物,亦是評公道和合理. 因為屋企人不時幫襯,所以知道常客熟客都係會叫一個牛腩煲,然後到旁邊不同其他店叫火鍋料及小菜. 一直以為街坊生意,有人情味唔會更更計較喎. 真係難得. 加上坐低時,已見到旁邊一台10人咁,型到係環保手抽袋到拎自己私伙既湯煲出黎,再加入一d似係蛇肉既野煲(8成似),就以為呢家店真係好,同食客街坊打成一片咁. 我地除左叫左個清湯牛腩煲外,都當然同旁邊其他既店點左一碟招牌好食既手打丸啦(堅好食). 食到最後,有個亞姐突然行過黎,話咩咩咩唔係點佢個三寶丸打邊爐,要收咩額外收費喎. 我地當堂打左個突,我話,下?!個清湯牛腩煲係你架喎,個爐係用黎煲住個清湯牛腩鍋架嘛,無論係唔係用黎打邊爐都係煲住架. 佢竟然答,煲住個牛腩煲會用到d gas架嘛. (我諗佢自己講完都唔知自己講咩)我就火都黎一黎,不過我屋企人禁住我. 我心諗個鍋係妳既,爐又係妳比既,火又係妳點
話說我屋企人不時都同朋友去食的,所以今次帶我地去品嚐一下.

我心諗個鍋係妳既,爐又係妳比既,火又係妳點既. 不停煲住個鍋,即使我落唔落野去都一樣係用咁多gas架啦. 除非妳有限時!我係食咁耐就係咁耐架啦!我仲係調中火去熱住,其他台用大火燒到個鍋穿咁滯既. 宜家即係對人唔對事呀?煲住我地order既牛腩鍋就係浪費左妳d gas. 其他人就係叫用得其所?咩定義呢?睇心情呀?睇妳面色呀?

最後我地都話,如果佢咁樣夾硬收的話,以後唔會再去幫襯. 因為實在太唔公道同合理,我更懷疑佢係見我地似係外來人唔係街坊,想搵我地著數.

最後屋企人埋單,我見我屋企人同佢嘈緊幾句,我行埋去問咩事,個阿姐同我對左半秒眼即刻逃避我眼神仲好閃縮咁. 我諗妳唔係心虛到咁明顯呀嘛. 原來我屋企人話,佢收左我地50蚊gas費用. 真係有冇攪錯!

一支gas用中火可以打幾耐邊爐呀!係一定可以超過最少1個鐘以上! 一支gas散買知唔知幾錢呀?係10幾蚊!收我地50蚊? 合唔合理呀? 做人公唔公道呢? 我絕對質疑該店既誠信同誠實. 人地係到煲蛇更,又唔見行埋去同人講要額外收費? 其他食客都有叫其他店既火鍋料丫,又唔去同人講要收gas錢? 而且亦冇寫到任何紙或告示的.

做人既野,妳今日夾硬濫收我呢少少錢,雖然個清湯牛腩鍋係好食,但氣就係吞唔落,唔係黎食野仲要夾硬比人搵d咁夾硬既借口黎禁錢呀嘛.

食物做得好係抵讚,但人亦需要立品,否則再好食都只係飽得一肚怨氣. 食不樂也,不食也罷!
清湯牛腩鍋
2017-01-03