2021-12-09 746 瀏覽
去大埔開會,成日聽人講話大埔好多平靚正嘅好嘢食,本來滿懷期望。睇openrice呢間拉麵店好多好評,只得7個嬲嬲,好多時仲要等位,見未多人就走咗入去。有lunch set,即係任何拉麵加8蚊,多一份小食同一罐汽水,因為唔飲汽水,所以我同同事只嗌咗拉麵。78蚊碗講真唔算好平,一幻喺海港城都係88……而且坐得舒服好多,又有海景……睇到有評論話呢間鋪頭座位寬敞,唔知嗰位仁兄係咪比較細粒呢……講返碗面,個湯底嘅味ok,但唔夠熱,啲麵條正常,但分量好細,女仔都未必夠飽。問題嚟喇,啲叉燒真係不敢恭維,豬毛都未燒乾淨,而且好肥,肥到食唔到。真係唔知啲好評從何而來,個人認為食嘢就簡單啲,好就好,唔好就唔好,唔係睇間鋪頭嘅意識形態,人哋小店有良知,咁唔該寫食評都要有返啲良知!