2019-02-17 86 瀏覽
今日阿媽突然抽起條筋話想入屯門食飯,咁我哋捨命陪君子一齊入去屯門吹風囉。咁我就問下以前同事有無邊間新開可以試下,佢地就介紹喜咖哩。地點唔算就腳,但勝在輕鐵、巴士都到,可接受。 睇睇餐牌,估唔到鋪頭細細,都有咁多餐點。最近食滯左,我叫個清淡既蕃茄湯豬頸肉通粉,估唔到湯底咁濃蕃茄味喎,有加分!豬頸肉既外表香脆,煮法類似台灣香煎個種,香口。細佬就叫豉油溫泉蛋豬扒飯,本來以為係頹飯黎,但細佬盛讚溫泉蛋,佢話佢呢種口感既溫泉蛋,加分!媽媽就重口味d,佢叫咖哩羊腩飯加薄餅。薄餅係叫比我地食既,可以點佢既咖哩汁。咖哩口味近印度個邊,帶少辣,唔係日本甜咖哩。注意番,羊腩唔「蘇」,仲好冧,應逐炆左好耐!
蕃茄湯豬頸肉通粉

豉油溫泉蛋豬扒飯