原本今日冇打算出街的,因仔仔剛考完試;係時候大執,要清左D舊書,準備為下一個學年買新書呢。而且仔仔今日有St John活動,一早就返左學校。點知5點幾時,朋友打比我話冇節目,想約我地食晚飯。就係咁今日又出左街食飯囉。今次好少有,平時都係黎到先諗食乜,周圍遊下先既。但可能今日排停車場排得真係有D耐,所以一出停車場小朋友就走去The Point度排隊等位。The Point有Pizza又有松露意粉,2樣小朋友既最愛都有齊;今次走唔甩又要食佢啦,之前好辛苦先導左小朋友食第二間,不過咁,食得多另外果間,轉番The Point都好既因為唔想等太耐,到我地時得番The Point出面有傘的枱仔。又要做孤兒仔,唔係上菜都唔會有侍應見到我地;有乜都要自己行入去同侍應講。最後叫佢比多支水,結果都係不見影。煙三文魚Pizza,朋友終於唔叫果個無花果火腿Pizza啦講真,果個無花果火腿Pizza,小朋友完全唔Like;雖然唔係難食,但次次都要我清左果個Pizza真係辛苦。今次依個,起碼我仔會幫手食2件先。其實佢重有隻溫泉蛋,但我地都唔記得食。最後隻蛋原封不動係隻碗仔度小朋友既第二最愛,其實佢根本只係食芝士P

Smoked Salmon 9" Pizza
煙三文魚Pizza,朋友終於唔叫果個無花果火腿Pizza啦

Margherita 9" Pizza
小朋友既第二最愛,其實佢根本只係食芝士Pizza,佢完全唔食蕃茄的。記得有個Pizza好似只係得芝士,唔明點解佢又死都唔叫果個。
Spag Tuffle Carbonara
松露卡邦尼意粉。依個小朋友真係勁鍾意松露,之前食其他餐廳的,佢都係要點松露意粉。今次又係,食完唔夠再再加一碟。但小朋友好似越黎越偏食,以前都會試下其他,依家只食Pizza同松露意粉,其他的都唔再試囉。
Lobster Mac
龍蝦芝士通粉,龍蝦真係少得可憐;得3粒。雖然佢係好味,但真心覺得佢好貴。

埋單時,因為咁岩有電話,所以未睇單就比左張卡個侍應。講真,又唔係見得多野食。冇諗過會錯架嘛。到簽完單,佢比番張點餐list既收據我時,我先發現,收多左杯飲品,我地根本冇叫過飲品;食緊野時係有侍應拎杯飲品黎,但我地答冇叫後;見佢好快就將杯飲品送去第二張枱,所以都只係諗個侍應新黎搞錯枱號。
未埋單時,想叫個侍應都難,依家埋左單,侍應更加睇我地唔到咁。結果我要行入去收銀機度等有侍應埋單先搵到人理呢。我一話收多左錢,佢地又好似知乜事咁,Say Sorry即改單。飲品48,佢本來話退48比我。我叫佢Void單啦,退錢落卡我再簽過。佢地出錯,冇理由我重要比48蚊既10%加一收費比佢地嘛。The Point,真係好味就幾好味既,不過服務好似越黎越唔得咁。

講真,每次要坐外邊果幾張枱我就唔想食,只係朋友小朋友要食;冇計,唔就小朋友,行到商場收都冇野岩小朋友食呢。
2018-06-23
Smoked Salmon 9" Pizza