2020-11-18 112 瀏覽
官塘呢間店收埋喺工廠大廈裏面,戰戰兢兢走過一條小樓梯轉個彎,冇令我失望,門面以至裝修同座位企理又有特色。呢個有普通名嘅日式麻醬豆腐沙律,有爽脆新鮮蔬菜加滑滑豆腐,配上日式麻醬,點會唔好食?可能老闆係酒店廚師嘅關係,創作卷物同食物名都好有創意而且質素高,即叫即做。叫咗三種卷物,賣相好靚,張三種卷物旋風式咁樣擺放。火山,睇個樣真係堆到火山咁,裡面包住好香嘅牛油果、青瓜,面層係一堆堆火炙過嘅蟹柳絲,又香又fresh。黑龍卷,牛油果伴鳗魚、裡面卷住炸蝦,因為有鰻魚汁,以為食緊鰻魚壽司嘅同時,食食到生蝦嘅香味,口感非常豐富!綠野仙蹤,裡面有蟹柳、牛油果、面頭有飛魚子、水蜜桃,呢個係一個好Fresh 嘅卷物,有別於火山同埋黑龍卷,清而不膩,又有多重嘅水果香同飛魚子鮮味。而家有少少秋涼,叫咗個三文魚頭湯鍋,都幾抵食。一個鍋有兩樣嘢食,除咗湯之外,三文魚頭好大個,好多肉,沾一沾豉油嚟食都好正。個湯胡椒味幾重,但同魚湯嘅鮮味又好夾,飲完個人暖晒!

日式麻醬豆腐沙律
火山