餐廳: Jashan Celebrating Indian Cuisine
資訊:

2024-04-11 65 瀏覽
呢間係香港少數有自助餐嘅印度餐廳。前菜、主食、甜品都一應俱全,口味仲好正宗。自助餐會包每人一杯飲品,可以揀lassi。當日嘅食客以香港人為主,餐廳員工嘅英文都非常之好。✨Pani puri呢款係印度出名嘅街頭美食,佢係用脆球盛起汁水。感覺上主要係青檸嗰種酸味,好易入口,開胃油清新。雖然平時食開嘅汁水係橙紅色,但係原來呢款青綠色嘅版本味道都係一樣。✨Samosa飽滿嘅咖喱角賣相吸引,咬開係粉腍嘅薯仔同埋其他蔬菜,咖哩味道非常香。不過佢比較飽肚,食自助餐嘅話唔建議食太多🤣。✨Chicken tikka喺唔同嘅印度餐廳食過,呢度嘅烤雞比較軟熟同埋多肉汁,一食就知係雞髀肉。✨Goan fish curry呢款咖喱味道溫和,最特別之處係佢嘅芫荽味道特別濃郁,適合每一個芫荽控🤣。✨Palak paneer呢度嘅菠菜咖喱係正宗印度餐廳嘅水準,幼滑香濃。佢嘅芝士偏向淡,比較易入口。✨Butter chicken質地特別幼滑,有微微蕃茄酸味幾開胃。雞肉同chicken tikka都係咁嫩滑。✨Delhi golgappa shot脆脆麵加埋羅望子醬、薄荷醬、乳酪,仲有新鮮嘅番石榴肉做點綴。望落去一大堆醬

✨Pani puri

✨Samosa

✨Chicken tikka

✨Goan fish curry

✨Palak paneer

✨Butter chicken

✨Delhi golgappa shot
脆脆麵加埋羅望子醬、薄荷醬、乳酪,仲有新鮮嘅番石榴肉做點綴。望落去一大堆醬,但係食落去清新到不得了,微微酸好解膩。

✨Dosa
薄餅一邊係脆一邊係鬆軟,本身味道甜甜地,夾住用咖喱煮過嘅薯仔,唔使蘸汁都夠味。

✨Garlic naan
口感鬆軟,蒜香唔算重。我鍾意佢有少少油份嘅濕潤。

✨Biryani
有少少香料味嘅印度米飯,配咖喱食就最啱。