餐廳: 班蘭葉印尼餐廳
資訊:

2023-02-20 167 瀏覽
嚟到銅鑼灣,當然就要去試一下印尼姐姐介紹嘅印尼餐廳,呢間印尼餐廳都唔難搵,正正就喺糖街小巴總站;店舖比較細,但係門面都比較吸引,外面仲有好多嘅印尼特色食品賣;嚟到嘅時候畀我哋預約早咗15分鐘,見到門口好多人喺度等位,今日又座無虛席!就算book咗都要等等先有位,坐好彩只係等咗15分鐘,到就即刻安排到座位;餐廳內裏雖然比較細小,但坐落都還算舒服;服務員亦都好親切咁樣幫我哋點餐,咁你都當然要食好多人推介嘅花膠粉皮湯配虎蝦,四大天王和加多加多沙律啦!再叫埋柑桔青瓜冰和黑糯米特飲;真係話咁快加多加多沙律就已經放咗喺枱面,裏面嘅新鮮蔬菜加上一粒粒嘅類似飯糰糕,再配上印尼特色嘅沙嗲醬,真係回味無窮;之後嘅四大天王飯亦都各有特色,其中最好食嘅係花生加魚仔,而巴東牛肉亦都好大分量,絕對算得上高性價比;最後上嘅花膠粉皮湯配虎蝦,件花膠手板咁大,粉皮淋滑,花膠湯亦都好鮮甜,虎蝦超新鮮,燒得好有火喉!當然仲有我嘅柑桔青瓜冰,飲落清涼,有濃濃嘅青瓜味,消暑真係一流,而黑糯米特飲,就超多黑糯米,完全係黑糯米控嘅必然之選;整體來說性價比極高,食物質素亦都唔錯;值得推介!

,外面仲有好多嘅印尼特色食品賣;

但坐落都還算舒服;服務員亦都好親切咁樣幫我哋點餐

加多加多沙律

四大天王飯

;最後上嘅花膠粉皮湯配虎蝦
花膠粉皮配虎蝦

,件花膠手板咁大
花膠粉皮

,粉皮淋滑,花膠湯亦都好鮮甜,虎蝦超新鮮,燒得好有火喉
虎蝦

柑桔青瓜冰

,而黑糯米特飲,就超多黑糯米,完全係黑糯米控嘅必然之選
黑糯米特飲

;整體來說性價比極高,食物質素亦都唔錯;值得推介!
2023-02-18
加多加多沙律