餐廳: 班蘭葉印尼餐廳
資訊:

今日來到一間想食好耐嘅印尼餐廳食晚餐。呢間餐廳係我一個印尼朋友高度推薦的。聽佢講餐廳菜色夠地道,煮法又夠正宗。餐廳地點處於銅鑼灣,交通非常方便!用餐時間係平日晚上六點半左右,眼見入座都八成滿。餐廳以小店形式經營,店內約有十張餐枱,而店外有售各樣印尼食品同甜品可供外賣雜菜豆腐黃豆餅小食 $48天貝作為印尼國寶級美食,食印尼菜怎能夠唔食。天貝炸得外酥內軟,濃郁的豆香令人回味再三!另外豆腐都係印尼菜中常見的,豆腐外面炸得金黃香脆,非常香口美味!隨碟仲有臭豆,花生,魚乾仔等等,邊食邊傾計一流!蝦卷 $58外層炸得金黃,咬落相當香口而蝦味非常突出,再沾一沾甜辣醬汁食,味道更佳!燒雞班蘭尖塔飯 $98青綠色的班蘭尖塔飯造型非常吸睛!食落椰香十足還帶有點班蘭香味。而燒雞肉質嫩滑多汁,份量十足,細食嘅可以足夠兩個人食用大蘑菇沙嗲三串 $58大蘑菇燒得外面微焦,而菇身仍保留大量蘑菇的水份,食起來非常甜美鮮味。另外值得一讚的是他們的串燒醬汁,同外面的串燒店有點不同,食落有啲香草味道,非常清新!細白鬚牛丸湯 $58牛丸口感彈牙牛味濃郁!麵身煙韌有口感,而配菜有芽菜,豆卜等,份量十足!湯底非常清甜,絕無味精感

雜菜豆腐黃豆餅小食 $48

蝦卷 $58

燒雞班蘭尖塔飯 $98

大蘑菇沙嗲三串 $58

細白鬚牛丸湯 $58
牛丸口感彈牙牛味濃郁!麵身煙韌有口感,而配菜有芽菜,豆卜等,份量十足!湯底非常清甜,絕無味精感覺,清清地幾好飲!

珍多冰 $28
椰香味濃,解渴一流

總結餐廳無論食物質素,價錢份量,服務態度,評價都好高。我呢位印尼朋友真係冇介紹錯!班蘭葉印尼餐廳絕對係一間好值得推介嘅正宗印尼餐廳!
  • 班蘭雞尖塔飯
  • 雜菜豆腐黃豆餅小食