餐廳: 大茶飯 (將軍澳中心)
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
呢日同呀媽去開將軍澳買嘢,就順便食埋個午餐🥢。之前經過幾次已經留意到依間叫「大茶飯」嘅餐廳,皆因個名好易記🤣,呢日終於有機會一嚐試試。餐廳環境光猛,座位數量唔算多,門口外都有幾張枱,我哋就係坐咗喺嗰到喇。雖然我哋係嚟食晏,但時間已經兩點,所以可以叫Tea Set,比較抵食👍。另外,主餐牌嘅食物選擇超多,花多眼亂。部份食物命名更加食哂字,同餐廳名稱一樣大賣噱頭😝。餐廳主打台灣菜,不過都有賣🚗車仔麵,因此麵底、配料同湯底都有得慢慢揀,呀媽叫咗碗食下。🍜麵底揀咗准山麵($15),配料要咗黃金蝦餅($14)、麻辣鴨血($12)、滷水豬大腸($12)同秘製豬皮($12),最後湯底要咗鮮熬豬骨湯拼沙嗲汁。我試咗蝦餅(好厚好大塊)同豬皮,味道都幾好食;呀媽就話鴨血同豬大腸都OK。由於係下午茶(Set A)嘅關係,嗌三餸車仔麵就送飲品。不過整體以車仔麵來説,我覺得算偏貴,因為份量唔多,比較大路嘅餸如豬皮、豬大腸都要$12🙈,好彩味道搭救。我自己要咗Tea Set D嘅滷水牛腱麻香拌麵($40),🐮牛腱肉有三塊,肉質都幾嫩。落單時店員提醒個麵會有啲辣,食落我認為麻醬味多過辣味,就算真係辣,旁邊都有個湯可

車仔麵

滷水牛腱麻香拌麵

我自己要咗Tea Set D嘅滷水牛腱麻香拌麵($40),🐮牛腱肉有三塊,肉質都幾嫩。落單時店員提醒個麵會有啲辣,食落我認為麻醬味多過辣味,就算真係辣,旁邊都有個湯可以解下。碗湯幾好飲,似車仔麵個豬骨湯,幾夠味🤤。
狂蜂浪蝶蚵仔酥

狂蜂浪蝶蚵仔酥($88),本身只係諗住八卦下個主餐牌,但見到有蚵仔酥、而唔係常見嘅蚵仔煎,就忍唔住口叫嚟食。嘩,個造型同想像中唔同,有少少其貌不揚😅,不過份量超多,而且好好食。蠔仔好新鮮,完全唔腥,每粒都酥酥脆脆,難得食完一啲喉嚨痛嘅感覺都冇。
黑糖芋圓仙草凍1號

我同呀媽都鍾意食芋圓,所以叫埋Tea Set J 黑糖芋圓仙草凍1號($28),即包括紅豆、綠豆同珍珠。唔知下午茶餐嘅甜品Size係咪細啲㗎呢?但而家呢個量啱啱好,因為都飽飽地。店員好細心😊,知道我哋Share食,所以主動比多隻碗我哋。芋圓有幾隻色同味,連同珍珠都幾好嚼,唯一扣少少分係整體甜咗啲。
薏米水

飲品方面🥤,我要咗凍薏米水,清清地幾好;呀媽就加咗$8要凍台灣甘蔗汁。
總括嚟講,呢間餐廳嘅多方面(食物味道、環境同服務等)都算唔錯,唯獨定價就無乜優勢。餐廳因應政府要求堂食坐唔滿,但相反外賣訂單源源不絕。最後,我埋單時發現佢係撐香港人的店啊,齊上齊落💛。
2020-04-03
狂蜂浪蝶蚵仔酥