2024-05-11 56 瀏覽
同朋友約咗喺北角鮨鮪居酒屋食lunch. 居酒屋用上木牆身,木燈飾。裝修係簡約日式風。座位舒適。芝士明太子玉子燒($62):上枱嘅時候仲出緊煙。半熔狀態既芝士加上鹹鹹地嘅明太子製成嘅玉子燒,味道帶鹹香,質感綿密。玉子燒冇過火。廚師發辦壽司10件($288):10件壽司當日包括池魚,金目鯛,蜜柑鯛,海膽軍艦,三文魚子軍艦,赤貝,胡鯛,藍莓鵝肝凍,帶子同大拖羅壽司。壽司都好新鮮。當中,海膽軍艦(Creamy),三文魚子軍艦(咬開脆衣後汁液好鮮),池魚壽司(魚味濃郁)同大拖羅壽司(新鮮,易咬開)都好啱我口味。而藍莓鵝肝凍帶點奶香味,幾特別。京蔥炒牛脷定食 ($88):加入大量嘅京蔥同薄牛舌一齊炒,惹味非常。牛舌生熟度啱啱好,易咬開。牛香味十足嘅牛舌,加上簡單嘅調味,已經好好夠味。月亮蝦餅($38):又係熱辣辣嘅出品。冇諗過呢個平價嘅小食,都有咁好嘅質素。蝦餅好彈牙,入邊真係有鮮蝦粒睇到,咬到。炸皮鬆脆。定食配有既沙律菜爽脆,麵豉湯入邊有好多海苔好足料,而烏冬都香滑彈牙。窩夫唔係好甜,凍冰冰,作為小小嘅飯後甜品唔錯。

廚師發辦壽司10件($288):
壽司都好新鮮。