之前喺第二間cafe試過impossible meat,當時真係好驚訝味道同口感都做得非常似牛肉。今次就喺素年encore呢隻素肉嘅漢堡扒版本,咬落去口感其實同真肉好接近只係無咁結實,而且仲整到五成熟咁中間半紅而且非常多汁,加埋火箭菜同芝士唔講真係以為食緊真牛肉漢堡。不過原來呢種素肉雖然保留到真肉嘅營養但卡路里同時係比真肉高!至於新豬肉我就第一次試,同素牛肉一樣個口感會比較鬆散,無真豬肉咁結實,而且係完全無肥肉油脂個種感覺。換嚟嘅好處就係營養成份比真豬肉更好,減低一半以上嘅飽和脂肪同卡路里仲無膽固醇,非常適合追求健康嘅朋友。除咗個豬,日式咖哩同意大利飯好夾,當中仲有一啲雞髀菇,真係份量超大!至於蕃薯條個黑松露蛋黃醬係非常出色,蕃薯條唔算太甜所以都比想像中夾。我自問係個食肉獸,要我完全唔食肉基本上係唔可能,但考慮到人類引致嘅氣候同糧食問題,若然呢種新嘅生物科技可減碳排放同解決糧食問題,我覺得慢慢轉食素肉亦會係重要嘅一大步!
不可能漢堡包

日式咖哩吉列豬扒意大利飯