2022-08-17 1443 瀏覽
屯門三聖邨出名有靚海鮮食,今日又帶老爸出行,當然要搵間有口碑㗎啦,搵吓Openrice,見到呢間棠記幾多好評,加上望落環境比大排檔吸引,就揀左呢度同老爸食晚飯。叫左每枱都有叫嘅🍍菠蘿咕嚕肉。竟然喺中式食肆都食到燒菠蘿,經過燒烤嘅菠蘿真係會特別甜㗎,因為菠蘿嘅水份經微微燒烤後會被蒸發,因此糖份比例會相對被提高了,又鮮又甜,仲要無渣,十分好味。相比起混和肉排去炒菠蘿,呢種燒菠蘿伴碟更為出色,因為炒菠蘿會容易讓整體味道變得過酸。而咕嚕肉嘅糖醋比例亦十分出色,酸甜度互相平衡,入口微酸開胃,同時又帶有甘甜。🌶豉椒炒蜆,一上枱,老爸即急不及待起筷,入口大讚,無沙、夠入味、炒得夠亁身。而我都覺得炒得幾惹味,蜆肉雖然細細粒,但都幾厚肉。🦐豉油王大蝦,好好味! 大蝦經過油炸,蝦殼軟身帶脆,容易退殼;豉油有頭抽嘅鮮味,豉味醇厚香濃。這個餸十分惹味,伴飯食一流。🥬蒜蓉白菜,入口除左有濃郁嘅蒜香味,仲有少少牛油香。一道基本炒菜都做得咁出色,唔怪之得食肆得到咁多好評。呢度嘅侍應亦要讚,好多小廚食肆嘅侍應一係長期黑面;一係待客如友。而呢度係後者,老爸年紀老邁,侍應會囑咐他小心慢行。亦會關心餸菜是否合他口味。個人真

菠蘿咕嚕肉

豉椒炒蜆

蒜蓉白菜

個人真係十分推薦這家食肆作家人聚餐,環境、食物都唔會讓人失望。

豉油王大蝦

2022-08-15