餐廳: 麵賜園
資訊:

本人一向都係愛麵人士,我可以餐餐都食麵,但唔可以餐餐都食飯🤣 最近呢間新開嘅麵店就幾得我歡心👀 餐廳主打港式麵食,以新鮮食材去製作湯底,真正無添加無味精,堅係真材實料!平時出街食麵最怕食到味精湯,食慾即刻減半😖 餐廳另一特色之處就係有咖啡飲😳 好少見港式麵店係有咖啡飲,餐廳堅持本地烘焙,提供無公害高海拔咖啡☕️餐廳裝修亦好有coffee shop 感覺,水泥牆配上木製枱櫈,四周更有唔少霓虹燈,有別於傳統麵店😎 望望個餐牌見到啲菜式名都幾好笑,有「賣一碗蝕一碗湯麵」、「神級豬隊友湯麵」等。湯底款式總共有5款,有大補雞湯底、鮮魚骨湯底、鮮牛骨湯底、濃豬骨湯底及素昆布豆腐湯底,實有一款啱大家😛 另外仲有蒸飯、小食、菜類等可以揀。呢度係用QR code落單📱 ❤️ 餐前小食小店送每人一碟餐前小食,幾有誠意!新鮮焗起,係薯蓉嚟,加咗洋蔥🧅 食落都唔錯。❤️ 好鬼補雞湯麵 $88湯頭以幾十斤雞殻及數款藥材熬製,好滋補🙊 本來以為個湯底會好油膩或者濃到好似雞精咁,點知又幾清爽喎!飲落無咩雞油,清甜而不膩🐔配料有花膠、魚肚、鮮雞柳、北菇同雲腿絲,真係幾足料!啲配料都煮得好入味,尤其係北菇,索哂啲湯汁💦麵底可
❤️ 餐前小食

❤️ 好鬼補雞湯麵 $88
好鬼補雞湯麵
麵底可以揀拉麵、扁拉麵或加錢轉烏冬/年糕。
好鬼補雞湯麵
我揀咗普通拉麵,拉麵分量多,佢係中式拉麵嚟,麵質都幾有咬口🍜
配菜有木耳, 少少辣,都幾開胃。

❤️ 牛隊長湯麵 $88
牛隊長湯麵
湯底好濃且有淡淡藥材味,齋飲個湯都好飲!😛 完全唔油膩👌🏻 配料有牛腩、牛筋、澳洲和牛封門柳、大大嚿蘿蔔🤩 蘿蔔清甜無渣,牛腩同澳洲和牛封門柳好入味好腍,而且好重牛味!🐂

❤️ 黃金單骨雞翼 $38
黃金單骨雞翼
即叫即炸🔥 單骨食起上嚟好方便!雞翼炸得酥脆,配上鹹蛋黃好惹味😋

❤️ 酥炸日本舞茸 $38
酥炸日本舞茸
估唔到呢度有日本舞茸食喎👀 果然好fusion!一碟3件,同樣係即叫即炸🔥 炸漿唔太厚,炸到脆卜卜非常香口😋

❤️ 搖呀搖烘焙 $50
搖呀搖烘焙&咸檸可樂
搖呀搖烘焙
見個名幾特別就叫咗嚟試!個杯身幾靚,幾啱打卡📸 面頭有層厚厚嘅奶泡,有少少岩鹽喺上面,下層就係香濃烘焙咖啡☕️ 店員話要先試啖奶泡,再攪勻飲。奶泡輕盈,咖啡係選用尼加拉瓜咖啡豆!整體奶嘅比例較多,品嚐到少少咖啡嘅甘苦同淡淡岩鹽嘅鹹味。

餐廳推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️ (4/5)
又有得食麵又有得飲咖啡真係幾特別,睇得出佢哋對選擇食材同咖啡豆都好用心👏🏻 價錢方面都合理,分量多到飽住走🤰🏻

補返其他Menu👇🏻
2021-10-31