2024-04-19 358 瀏覽
今日去青衣城探朋友,順道搵間餐廳諗住食下午茶,路過見到新張不久既「三點三冰室」就入去諗住食個Tea Set ,點知打開餐牌就好驚喜,除了一般茶記食物之外,在茶餐廳竟然有「蝦多士」、「炸乳鴿」、「鰻魚蛋包飯」、「二世祖撈丁」、「鐵板餐」等等多款創意美食,引到我流晒口水,唔理咁多一於想食就叫,最多今晚唔食晚飯🤣🤣🕊️▪️妙齢乳鴿雖則話妙齡,但係都幾大隻,我哋將佢斬半,用手大口大口食最滋味,炸得皮脆肉嫩,啖啖肉又夠入味,鹹香鹹香,更可以沾上淮鹽更加有風味🍤▪️芝心蝦多士(6件)完全係有酒樓水準,香脆多士配合彈牙既蝦膠,再加上流心芝士,在沾上蛋黃沙律醬,大癲咁好食,重點係一啲都唔油,推薦🍛▪️咖哩安格斯牛肉飯咖喱牛腩飯就食得多,配安格斯牛肉咁招積就第一次,首先講講咖喱濃香帶甜味又香辣,牛肉簡直冇得輸,入口充滿牛脂香又有咬口,而且帶濃厚的牛味,咖喱汁撈白飯,簡直係一絕🐷▪️焗豬扒飯焗飯做得好亦唔容易,炒飯底炒得好有鑊氣又有蛋香,焗豬扒厚身,口感彈牙而且夠入味,重點係醬汁酸甜味剛好再加上溶化咗嘅芝士,好食🥪▪️奶油多最平民嘅奶油多,亦都係我最鍾意食嘅嘢,這裏麵包厚切烘得香脆,熱辣辣配上邪惡嘅牛油和奶油,簡單又

🕊️▪️妙齢乳鴿

🍤▪️芝心蝦多士(6件)

🍛▪️咖哩安格斯牛肉飯

🐷▪️焗豬扒飯

🥪▪️奶油多
最平民嘅奶油多,亦都係我最鍾意食嘅嘢,這裏麵包厚切烘得香脆,熱辣辣配上邪惡嘅牛油和奶油,簡單又美味

☕️▪️即磨咖啡(熱)
去任何地方我都係要飲齋啡,喜歡即磨齋啡沒有帶有苦澀味,容易入口但味道濃香

🍹▪️檸檬百香果茶
朋友仔就揀咗呢款茶餐廳少有嘅特飲,檸檬加上百香果的味道,酸咪咪當中多了一份甜美,清爽又解渴

• 妙齢乳鴿
  • 咖哩安格斯牛肉飯