2024-05-17 202 瀏覽
今日有事到青衣一趟,青衣我不熟,同伴們去哪裏開餐我就去那裏,青衣地膽不會錯的。餐廳位於青衣城地下,光猛闊落,坐得舒服。打開餐牌,除了一段茶餐廳的午餐、常餐、下午茶等等之外,還有不少特色小食和食品,看得出店主相當有心思。好像這碟🏅懷舊鴛鴦炒飯真是好耐無見過了,記得從前是叫太極鴛鴦飯,具有香港中西文化匯聚的特色。鴛鴦飯即是茄汁雞絲拼白汁蝦仁,用料雖不特別,但工夫多。一邊酸甜一邊香滑的燴汁,你們會先吃一邊再一邊,還是換來換去,甚至拌勻才吃呢?與懷舊相反的是創新,這份🏅鰻魚滑蛋炸熱狗可說是代表作。鰻魚加滑蛋通常配白飯,現在放在炸包上,既特別又好味道。鰻魚和滑蛋有水準,而炸包更是驚喜,外面脆皮內裏軟熟。其它同伴還點了🏅招牌沙嗲牛肉麵常餐和🏅焗牛舌芝士意粉。常餐除牛肉麵外,還有蔥花火腿炒蛋、丹麥酥多士和熱奶茶,另加$3有老火湯。我吃了他一片牛肉,很軟滑,沙嗲也香濃。焗牛舌芝士意粉有4塊又厚又大又腍的牛脷,意粉用茄汁焗,味道很好,就是意粉烚得較腍。最後不得不贊杯熱奶茶,香濃順滑,非常好飲。
餐廳位於青衣城地下,光猛闊落,坐得舒服。

鴛鴦飯即是茄汁雞絲拼白汁蝦仁,用料雖不特別,但工夫多。
懷舊鴛鴦飯

與懷舊相反的是創新,這份🏅鰻魚滑蛋炸熱狗可說是代表作。
鰻魚加滑蛋通常配白飯,現在放在炸包上,既特別又好味道。
鰻魚和滑蛋有水準,而炸包更是驚喜,外面脆皮內裏軟熟。
鰻魚滑蛋炸熱狗

其它同伴還點了🏅招牌沙嗲牛肉麵常餐和🏅焗牛舌芝士意粉。
常餐招牌沙嗲牛肉麵

焗牛舌芝士意粉

最後不得不贊杯熱奶茶,香濃順滑,非常好飲。
2024-05-17
懷舊鴛鴦飯
鰻魚滑蛋炸熱狗
常餐招牌沙嗲牛肉麵
焗牛舌芝士意粉
2024-04-19 392 瀏覽
今日去青衣城探朋友,順道搵間餐廳諗住食下午茶,路過見到新張不久既「三點三冰室」就入去諗住食個Tea Set ,點知打開餐牌就好驚喜,除了一般茶記食物之外,在茶餐廳竟然有「蝦多士」、「炸乳鴿」、「鰻魚蛋包飯」、「二世祖撈丁」、「鐵板餐」等等多款創意美食,引到我流晒口水,唔理咁多一於想食就叫,最多今晚唔食晚飯🤣🤣🕊️▪️妙齢乳鴿雖則話妙齡,但係都幾大隻,我哋將佢斬半,用手大口大口食最滋味,炸得皮脆肉嫩,啖啖肉又夠入味,鹹香鹹香,更可以沾上淮鹽更加有風味🍤▪️芝心蝦多士(6件)完全係有酒樓水準,香脆多士配合彈牙既蝦膠,再加上流心芝士,在沾上蛋黃沙律醬,大癲咁好食,重點係一啲都唔油,推薦🍛▪️咖哩安格斯牛肉飯咖喱牛腩飯就食得多,配安格斯牛肉咁招積就第一次,首先講講咖喱濃香帶甜味又香辣,牛肉簡直冇得輸,入口充滿牛脂香又有咬口,而且帶濃厚的牛味,咖喱汁撈白飯,簡直係一絕🐷▪️焗豬扒飯焗飯做得好亦唔容易,炒飯底炒得好有鑊氣又有蛋香,焗豬扒厚身,口感彈牙而且夠入味,重點係醬汁酸甜味剛好再加上溶化咗嘅芝士,好食🥪▪️奶油多最平民嘅奶油多,亦都係我最鍾意食嘅嘢,這裏麵包厚切烘得香脆,熱辣辣配上邪惡嘅牛油和奶油,簡單又

🕊️▪️妙齢乳鴿

🍤▪️芝心蝦多士(6件)

🍛▪️咖哩安格斯牛肉飯

🐷▪️焗豬扒飯

🥪▪️奶油多
最平民嘅奶油多,亦都係我最鍾意食嘅嘢,這裏麵包厚切烘得香脆,熱辣辣配上邪惡嘅牛油和奶油,簡單又美味

☕️▪️即磨咖啡(熱)
去任何地方我都係要飲齋啡,喜歡即磨齋啡沒有帶有苦澀味,容易入口但味道濃香

🍹▪️檸檬百香果茶
朋友仔就揀咗呢款茶餐廳少有嘅特飲,檸檬加上百香果的味道,酸咪咪當中多了一份甜美,清爽又解渴

• 妙齢乳鴿
  • 咖哩安格斯牛肉飯
同2個朋友👩🏻‍💼🧒🏻一齊喺青衣城我哋3個人👩🏻‍💼🧒🏻🥷嚟咗呢間冰室🧊醫肚🤣$82「哈哈哈炒飯」:餐牌寫住有「蝦羔蝦米蝦球」;蝦膏🍤炒飯香口😋,其實唔止蝦米係比較大隻嘅蝦乾😋,蝦仁🍤都算幾大隻肉質新鮮結實😋,仲灑咗啲櫻花蝦🍤喺面😋,整體好味😋$83「海南雞飯」:海南雞🐓拆咗骨啖啖肉雞肉夠滑👍,仲有青紅蘿蔔豬骨湯👍,又有雞油飯👍,亦都有薑蓉甜辣醬黑醬油👍跟住食甜品 $42「黑白多士🥪」:黑=黑芝麻醬,白=煉奶,黑芝麻醬+煉奶 搽喺多士🥪上邊,變成黑鼆鼆,又夠晒甜,幾好玩👍跟住番轉頭食鹹點🤣,$72 嘅「芝心🧀蝦🍤多士🥪(6件)」:蝦多士🥪炸到脆脆哋,非常香口,特別嘅係裏邊有啲熱溶咗嘅流心芝士🧀🤩$102 嘅「二世祖撈丁」:出前一丁簡直係偉大發明👍,梗係好食啦😆,仲加埋鮑魚同帶子,感覺幾豪華又幾有趣😆,仲有兩隻大花菇都好食😋$18「熱奶茶」:要咗多奶,夠晒滑👍

$18「熱奶茶」:要咗多奶,夠晒滑👍
2024-06-02 0 瀏覽
嗌咗兩個飯 一個三眼仔叉燒飯,一個避風塘炒麵 啲叉燒難食到黐咗線 又咸又乾 咸到生腎石 避風塘炒麵上面有隻軟殻蟹 一咬落去勁濕 唔知係油定係水泌晒出嚟 未食過咁難食嘅嘢 食完我同我男朋友返到屋企都肚屙 唔會再食 喺度 奉勸大家唔好相信上面啲好評講嘅嘢 生命可貴 唔好食🙏🏻
2024-05-31 0 瀏覽
叫左個鐵板西冷 五成熟 塊牛脂肪完全冇煎過 扒蕃茄又係 ,配菜凍的! 埋單140幾蚊 ! 商場餐廳連街邊茶記都不如! 收埋加一 乜服務都冇 比杯水 都要叫….呢間野執左去把啦!!!!!
收埋加一 乜服務都冇 比杯水 都要叫….
呢間野執左去把啦!!!!!

2024-05-26 6 瀏覽
青衣城新開咗間三點三冰室,呢間港式冰室都算選擇豐富,而且環境都幾清潔,有好多卡位幾好坐。幾乎枱枱都嗌芝士蝦多士 ,一碟有六件,賣相唔錯,要襯熱食會比較香口,中間有流心芝士非常邪惡,多士夠酥脆,咬落彈牙,有滿滿蝦膠°哈哈哈炒飯炒飯份量滿足,用咗蝦膏、蝦乾、蝦仁、櫻花蝦去炒,入口層次豐富,炒得夠香口乾爽。南洋喇沙充滿椰香味湯底微辣,色澤吸引,用油麵同粉絲做麵底,配料有蝦仁、豆卜、熟蛋及芽菜,非常豐富。三點三冰室青衣青敬路 31-33號青衣城1地下 G24-G25號舖

哈哈哈炒飯

南洋喇沙

三點三冰室
青衣青敬路 31-33號青衣城1地下 G24-G25號舖
2024-05-24 19 瀏覽
身為香港人也對香港飲食業失望,原因係發現9成餐牌圖片與食物不符🤦🏻‍♀️这间茶室向青衣开了分店,今早试了他们早餐,起初以为碗面嚟错,点知三个字去形容:好求其难怪咁多人北上😌注意:用饍時間60分钟!好彩服務態度还可以😌
注意:用饍時間60分钟!
好彩服務態度还可以😌
2024-04-27
$44 (早餐)
2024-05-23 12 瀏覽
青衣城新開左間冰室,晚上都幾好生意~一行4人平日晚上都需要等位~~睇到餐牌都有幾多特式美食,好似乳鴿、蝦多士等簡直係酒樓先點到ge菜式呢度都點到~~三點三雜扒餐 $108 豬扒、雞扒、 司華力腸、 煙肉 份量挺多鐵板扒餐都算呢度招牌,揀左蒜蓉汁配焗薯太耐無食過煙肉焗薯又覺得幾好味跟埋粟米濃湯,非常濃稠!沙嗲牛肉西多士 $52 沙嗲牛滿滿填滿西多士空間,沙嗲牛肉大大片有嚼勁薄荷朱古力 少冰 凍 $28 飲朱古力呢類必然少冰,朱古力味真係夠晒香濃薄荷亦足夠狂牛 少冰 +$19係雜果、七喜、利賓納、士多啤梨雪糕溝埋點會唔好飲,小朋友實開心三眼仔雞扒飯$72對三眼仔 (三蛋)情有獨鍾因為可以好放心甘撈蛋汁,食到最後都仲有蛋雞扒仲要超大塊~海南雞飯 $83雞肉係好嫩滑,配左油飯同排骨湯都係足料大份
青衣城新開左間冰室,晚上都幾好生意~
一行4人平日晚上都需要等位~~

三點三雜扒餐 $108
豬扒、雞扒、 司華力腸、 煙肉 份量挺多
鐵板扒餐都算呢度招牌,揀左蒜蓉汁配焗薯

太耐無食過煙肉焗薯又覺得幾好味

跟埋粟米濃湯,非常濃稠!

沙嗲牛肉西多士 $52

沙嗲牛滿滿填滿西多士空間,沙嗲牛肉大大片有嚼勁

薄荷朱古力 少冰 凍 $28
飲朱古力呢類必然少冰,朱古力味真係夠晒香濃
薄荷亦足夠

狂牛 少冰 +$19
係雜果、七喜、利賓納、士多啤梨雪糕
溝埋點會唔好飲,小朋友實開心

三眼仔雞扒飯$72

對三眼仔 (三蛋)情有獨鍾
因為可以好放心甘撈蛋汁,食到最後都仲有蛋
雞扒仲要超大塊~

海南雞飯 $83

雞肉係好嫩滑,配左油飯同排骨湯
都係足料大份
2024-04-23
  • 沙嗲牛肉西多士
2024-05-16 35 瀏覽
公眾假期都唔滿座係有原因嘅,全店4-5個侍應,但就只會圍埋傾偈,夢遊般係餐廳行下先行下後,你有你伸手,佢有佢眼望天眼望地,總之唔望你,傾得開開心心一於話之你!本人第一次幫襯,唔知原來全店自助式服務,你問佢邊度拎叉拎筷子,佢就冷漠敷衍話你知係自己枱櫃桶拎,但個櫃桶既設計好似唔預你開到咁,水當然又係人客自己斟啦!食物價錢唔係平,食物味道質素一般,呢類茶餐廳,幫襯過一次就夠,飲食業嘅競爭,服務態度係不可忽視嘅一環,難怪香港人寧願坐多一頭半個鐘車都要北上消費,起碼食得開心又感覺被尊重。
2024-05-15
聽屋企人話有間青衣城有間新嘅茶記,所以就嚟左試下🫡坐低啲侍應就咁扔低個QR code餐牌話有午餐餐平就行開左🫨嚟到就叫左沙嗲牛同雞翼撈丁,用手機落單叫沙嗲牛,有得揀爽啲,但佢送餐嘅時候求其放低碗野就行開咗😅唔係爽都冇問題🫥Memu話係佢係招牌沙嗲牛,但其實都冇咩特別,但個湯就一啲味都冇,要專登撈啲沙嗲醬落個湯先有味😛碟撈丁份量係唔少,但味道係甜嘅,同埋啲雞翼係冇味的。🙂‍↔️叫常餐係有包有蛋🍳但煎蛋好似變左焗蛋咁,煮到過熟,個蔥炒蛋都還好。😓三個人食,三個常餐,$210🙏🏻價錢太過分了,明白青衣城地租高,但都期望食物同服務態度有相對質量🤌🏼🤌🏼
聽屋企人話有間青衣城有間新嘅茶記,所以就嚟左試下🫡

嚟到就叫左沙嗲牛同雞翼撈丁,
用手機落單叫沙嗲牛,有得揀爽啲,
但佢送餐嘅時候求其放低碗野就行開咗😅

三個人食,三個常餐,$210🙏🏻

2024-05-16
2024-05-03 71 瀏覽
今日係青衣收工,想喺附近搵啲嘢食,行行吓見到呢間好光鮮嘅冰室,現場都有好多侍應同埋食客,就決定入去試吓啦。睇餐牌見都係冰室種類嘅食物,比較特別就有妙齡乳鴿同芝心蝦多士(6件),我哋都有叫到嚟試下。另外要左個鐵版西冷牛扒餐(配焗薯,黑椒汁,日式粟米湯)同一個焗牛舌芝士意粉。兩份小食就上枱先,蝦多士有六件,上枱都好熱辣辣,大大份,另外有啲配菜同沙律醬可以點,食落好香口。個乳鴿我哋有要求到一開二,一人一半都好多肉食,個皮又香膽,仲有椒鹽點。之後就到主菜,個焗意粉上枱先,蕃茄醬好香,牛舌就又厚又大片,送意粉真係一流。鐵版餐就有跟個粟米湯,又大碗又熱。個鐵版上枱都好熱,仲可以自己倒汁,塊牛扒我地揀左五成熟,上枱都無過熟到,食落啖啖肉,另外仲有個焗薯,好少何喺鐵板餐會見到有焗薯揀,個焗薯都好好食,入邊夠腍。最後我哋叫左兩杯嘢飲,紅豆杏霜同菠蘿冰。紅豆杏霜喺出邊比較少見。兩杯飲品都好大杯好足料,好飲!#青衣美食 #香港美食 #香港必食 #香港探店 #香港打卡 #香港旅遊 #香港必喝 #青衣探店 #香港日餐 #香港好去處 #青衣推薦食品

2024-04-29
2024-05-02 46 瀏覽
同朋友逛青衣城,買咗衫同褲,行經附近三點三冰室歇腳,見到餐牌好多菜式,入去餐廳食嘢,必點杏霜同紅豆冰。邪惡西多士最經典又邪惡嘅港式美食。西多士厚身,用了厚多士加入蛋漿,油炸到黃金色黃,食落好香脆,點了煉奶食,甜絲絲嘅味道,喺冰室必點之選。瑞士雞翼撈丁瑞士汁味道夠鮮,麵吸收瑞士汁精華又有色澤,撈麵乾身爽彈, 瑞士雞翼入味,yummy 😋芝心蝦多士原隻蝦肉餡料好爽脆,炸多士酥脆可口,食落有半融芝士嘅微微焦香,食到停唔到口!二世祖撈丁豪華牌撈丁,有鮑魚同帶子又有冬菇,鮑魚夠彈牙,再加入好大粒帶子,配搭加入醬油嘅撈丁,真喺二世祖級嘅享受。妙齡乳鴿簡單嘅菜式,要花上3小時才完成,感覺好抵食。鴿皮金黄色,外皮脆嫩,骨軟肉酥。
同朋友逛青衣城,買咗衫同褲,
行經附近三點三冰室歇腳,見到餐牌好多菜式,
入去餐廳食嘢,必點杏霜同紅豆冰。

邪惡西多士

瑞士雞翼撈丁

芝心蝦多士

二世祖撈丁

妙齡乳鴿

✿╮❤╭✿✿雜感女生   好味日記✿˚*•✰。三點三冰室.創意好食的茶記。✰•*˚✿✿小資女的Dolce Vita✿✿❤餓底飯聚.食勻全世界❤❤吾係POL - Peggy On Line.Proof Of Life❤  ❤去青衣城除左買野睇戲,就是食飯今次試了一家新的冰室食品都加了心思與創意味道也不錯賣相很港式經典的特飲美祿暴龍 + 薄荷朱古力朋友最愛美祿此店大推美祿暴龍,重量的美祿粉,加上忌廉好香,好濃,真的美祿粉FANS必食 我比較喜歡薄荷朱古力聞說中意薄荷朱古力的人勁中意討厭的人就要借過了因為足料香濃,我飲得很滿意!粟米濃湯 (跟扒餐配)濃湯是堅濃,多粟米非常融為一體而有粒粒粟米可吃 西冷牛扒餐肉厚多汁惹味牛扒是燒的剛剛好所以保留肉汁與五成熟的效果粉嫩易咬,牛味夠香 扒餐配了焗薯有煙肉碎與沙律醬加持所以都好好食 配的蒜蓉汁,亦非常香建議是點來吃  避風塘炒麵非常香辣惹味怕辣的朋友可以點走辣我就吃得津津有味朋友掃走辣粉,一樣讚麵夠彈牙這隻大蝦是炸香的,肉厚爽口軟殼蟹就是滋味,有蟹香體整水準有85分 妙齡乳鴿經典的港式英食炸得香脆可口可以選擇切半或不切2個人分1隻剛剛好   黑白多士

雜感女生   好味日記

˚*三點三冰室.創意好食的茶記*˚

✿✿小資女的Dolce Vita✿✿

餓底飯聚.食勻全世界

去青衣城除左買野睇戲,就是食飯

今次試了一家新的冰室

食品都加了心思與創意

味道也不錯
賣相很港式經典的特飲

美祿暴龍 + 薄荷朱古力

朋友最愛美祿

此店大推美祿暴龍,

重量的美祿粉,加上忌廉

好香,好濃,真的美祿粉FANS必食

我比較喜歡薄荷朱古力

聞說中意薄荷朱古力的人勁中意

討厭的人就要借過了

因為足料香濃,我飲得很滿意!
粟米濃湯 (跟扒餐配)

濃湯是堅濃,多粟米

粉嫩易咬,牛味夠香

扒餐配了焗薯

有煙肉碎與沙律醬加持

所以都好好食

配的蒜蓉汁,亦非常香

建議是點來吃

避風塘炒麵

非常香辣惹味

怕辣的朋友可以點走辣

我就吃得津津有味
朋友掃走辣粉,一樣讚麵夠彈牙

這隻大蝦是炸香的,肉厚爽口

軟殼蟹就是滋味,有蟹香

體整水準有85分

妙齡乳鴿

經典的港式英食

炸得香脆可口

可以選擇切半或不切

2個人分1隻剛剛好

黑白多士

就係衝住個名而點來吃的

個名好特別,吃起來味道很正

芝麻醬好香,搶過了煉奶的甜

原來唔加花生醬,芝麻醬更可提升多士的口感

小評:

三點三冰室 @3.3cafehk

青衣青敬路31-33號青衣城1地下G24-G25號舖

電話號碼 27629818

2024-05-01 39 瀏覽
生炸雞脾薯條🍗🍟雞脾好大隻,皮炸得好香脆,味道香濃又夠入味,肉質嫩滑且多汁,真喺抵食!配搭曲型薯條,有濃郁薯香味,點茄汁就yummy!海南雞飯海南雞用走地雞入饌,雞肉結實且脂肪較低,以上海浸雞,肉嫩滑鮮美,雞嘅香味,配搭雞油飯就好夾!鰻魚蛋包飯鰻魚大塊塗上醬汁,咸甜味道適中,且焗至表面酥脆,吃一口鰻魚,再嚐一口蛋包飯,感受鮮香味道。葡汁鴛鴦扒上枱時聞到香噴噴嘅葡汁,厚切雞扒同埋豬扒真喺啖啖肉,配飯一流。鴛鴦(少奶)冰室必點飲品,聞上有咖啡嘅香味融入奶茶嘅濃滑,味道敦厚,苦中帶甘。三點三冰室青衣青敬路31-33號青衣城1地下G24-G25號舖
炸雞脾薯條🍗🍟

海南雞飯

鰻魚蛋包飯

鰻魚大塊塗上醬汁,咸甜味道適中,
且焗至表面酥脆,吃一口鰻魚,再嚐一口蛋包飯,感受鮮香味道。

葡汁鴛鴦扒

鴛鴦(少奶)

三點三冰室

青衣青敬路31-33號青衣城1地下G24-G25號舖

2024-04-29 48 瀏覽
想去青衣城搵食,無意間看到这一間新開的餐廳,大部分食評都唔錯,所以專門去幫襯,由於兩點半才有下午茶,所以逛了一下商場、看見都有很多不同類型食店,既然專門前來,當然要入去一試.这裡是掃碼點餐,一掃碼已有提示說60分鐘用餐時間,下午茶時段並不多人,為何有比提示,感覺已很不好,叫了一個咖哩焗豬扒飯,豬扒雖然是厚切,但一點味道都沒有,完全沒有腌制過,飯雖是炒底,但也是冇味而且很硬,咖哩也是淡的,下午茶份量虽然很少,但我也只吃了一半便吃不下了,雖然是55元也不值得,如果不是下午茶,普遍都要7,8拾元一碟飯,一點都不便宜,如果水準如此,很難阻港人北上消費,希望香港食肆能反思一下.