2019-01-29 527 瀏覽
是日一行五人去食放題,冇訂位,但一去到已經話有枱。不過佢唔係任食兩小時,幾點入都要準時八點半鐘交枱,八點係last order,我地約7點到,有朋友仲要大遲到,臨完前45分鐘先到,食得好趕急,成個人好有壓力,第一次食放題食得甘辛苦。除左一般落單之外,近住出口有好幾個飲品櫃、一個雪糕櫃,同埋吧台可以攞D開胃小菜、甜品、小小熟食同兩款即汁飲品。比較特別係佢有軟糖區可以夾軟糖。開胃小菜我自己就攞左中華沙律、泡菜、涼拌群帶菜同蒜味螺肉,泡菜醃得唔錯,令我有D驚喜,其他就普普通通。仲有時令生果可以拎,桔仔果然當造,食左三小粒都好甜。食物種類唔算多選擇,先講冷盤。刺身都係大路果幾款,比較要讚既係三文魚係厚切,不過無論係虎蝦定甜蝦都比較細隻,呢到令人有D失望,刺身鮮甜度不過不失,至少冇雪味。而壽司方面,佢係一啖一口既大細,呢樣要讚下,唔會令人覺得食飯食飽左,有幾款壽司我食完覺得比較驚喜,包括鵝肝帶子壽司、松露蝦壽司、和牛壽司同花之戀,其他就比較普通。手卷我冇叫到。而卷物方面,我個人覺得D配搭唔太夾,而且包係卷物入邊既炸蝦果炸皮冧哂,好似食緊粉漿甘,D醬汁又太多,食左3款卷物都覺得唔太好食。整體冷盤都

食物種類唔算多選擇,先講冷盤。刺身都係大路果幾款,比較要讚既係三文魚係厚切,不過無論係虎蝦定甜蝦都比較細隻,呢到令人有D失望,刺身鮮甜度不過不失,至少冇雪味。而壽司方面,佢係一啖一口既大細,呢樣要讚下,唔會令人覺得食飯食飽左,有幾款壽司我食完覺得比較驚喜,包括鵝肝帶子壽司、松露蝦壽司、和牛壽司同花之戀,其他就比較普通。手卷我冇叫到。而卷物方面,我個人覺得D配搭唔太夾,而且包係卷物入邊既炸蝦果炸皮冧哂,好似食緊粉漿甘,D醬汁又太多,食左3款卷物都覺得唔太好食。整體冷盤都唔錯,但問題係果豉油出哂事,豉油食落好咸,學朋友講既係生抽黎,唔係魚生豉油,真係唔想點豉油,點小小都覺得好咸,令到D魚生扣哂分。
刺身拼盤
花之戀同鵝肝帶子壽司
之後講下熟食,熟食我地都算點左不少,講幾樣令我印象深刻既。叫左一口牛,不過不失夠味牛唔會鞋口。蒜味雞軟骨,蒜味夠香,炸得夠脆,自己一個都可以食哂一碟既程度。燒鰻魚勁咸,食落口只食到好咸好咸既味道,要即刻飲D野平復下。雞翼有兩款,個人覺得芝麻雞翼好食D,炸得脆口,肉仲有肉汁,好食。果花膠夠厚,但覺得炆得唔夠冧,唔夠入味,不過呢個熟食都令我有D驚喜。天婦羅朋友有叫,但我一舊都冇食就唔評論啦。主食方面,朋友有叫烏冬,話幾好食,我自己叫左蟹粥,呢個令我好驚嘆,粥夠綿,蟹味好鮮,仲自己一個食哂成碗。燒物普普通通正正常常,但有一個食物一送黎係令我地全枱驚訝既,就係鱈魚乾,首先佢擺盤係好奇怪,得一塊好似樹皮甘既野,一棵草同一pat醬,完全唔知咩黎亦勾唔起食慾,講笑甘講都唔知3樣邊樣係食得,於是問店員先知係鱈魚乾黎,果然食落都係樹皮甘。
燒鰻魚
炸雞軟骨
芝麻雞翼
花膠
鱈魚乾
至於甜品方面都係普普通通,普遍偏甜,冇令我有咩驚喜。
甜品

整體黎講食物都OK,只係有D偏咸同豉油太差啦,不過都有不少驚喜既。但係服務方面就好有問題,唔係講店員態度問題,店員雖然個個匆匆忙忙,但都有禮貌,只係成個程序上問題。因為我地7點到,8點last order,8點半交枱,佢係我地坐低約半個鐘已經放低單要我地找數,果時我地人都未齊,野食都冇食幾多落肚,然後唔係食左好多野已經話8點last order,我地即刻勁趕甘落野食,一邊又要食得好急好有壓力。到過左last order,約8點15分店員已經開始黎要幫我地收走D食物,有D食物係連食都未食都已經幫我地收走埋,未夠8點半,約8點二十幾分已經話夠鐘叫我地離枱,相當緊湊同有壓迫感既一次放題體驗,走果陣遇到另一枱,大家都係攞住條雪條係lift到食同俾人趕走,一齊都話食得一陣就話夠鐘俾人趕,都幾無奈。

2019-01-28
炸雞軟骨