餐廳: 班蘭葉印尼餐廳
資訊:

一去到星期日喺銅鑼灣必定會出現人山人海嘅場面,除咗有唔同嘅旅客同埋本地市民之外當然唔少得一大群嘅印傭同菲傭啦,成為咗市區嘅一大特色,😚所以喺銅鑼灣都有一啲印尼餐廳,專程可以體驗一下佢哋嘅食物文化,😉特別係糖街嘅班蘭葉印尼餐廳屹立咗咁耐,而且係非常正宗所以長期都有唔少好奇嘅食客專程來一試🤩正宗印尼咖喱雞— 🍛無論係印度定係印尼咖喱都成為咗佢哋主要嘅醬料,🍛同樣都係以傾向濃郁為重點,辣到就相對調返低少少,同樣都係紅黃色點綴,🍛而佢哋嘅雞同我哋所食嘅咖喱雞最大唔同就係佢哋啲雞相對上係比較淰身,🍗而且更加容易嗦到咖喱嘅味道,無論係雞髀定係雞翼,🍖甚至雞胸都可以輕易咬到,少咗薯仔嘅情況之下,每一啖都係肉非常滿足,仲可以叫多碗白飯愛嚟撈添🍗辣咸魚— 🌶️間唔時見到印尼嘅工人佢哋打地舖買食物,🌶️其中一款就係辣咸魚,同我哋所認識嘅鹹魚如出一轍都係用海鹽醃製將魚體內嘅水份排出剩低落嚟嘅就係最鮮嘅肉質,🌶️就咁食就會傾向太鹹,🐟所以佢哋自己調製咗青紅辣椒嘅汁嚟中和返,鍾意食辣嘅話,🫑呢一個幾有挑戰性,同事都係佢哋嘅特色小食🌶️牛肉沙嗲— 🍢有咖喱當然唔少得有沙嗲串燒啦,佢哋同樣都特別擅長於整沙嗲汁同埋串燒,🍖可

正宗印尼咖喱雞

辣咸魚

牛肉沙嗲— 🍢有咖喱當然唔少得有沙嗲串燒啦,佢哋同樣都特別擅長於整沙嗲汁同埋串燒,🍖可以見到色澤上係非常之深潤,因為用咗唔少嘅醬料一邊燒一邊加落去令到食慾更加強,🥩肉質仍然保持濕潤,最緊要係筋根同埋唔韌,呢一點都已經大大加分。🍢另外佢哋嘅沙嗲汁亦都相對濃郁。加埋少少花生落去更加香🥜
牛肉沙嗲

珍多冰— 🍹以飲品嚟講嘅話椰子類系列都係佢哋出名嘅飲品,🧉呢款珍多冰同泰式嗰種差唔多,但係佢哋嘅配料就用咗斑斕粉條,🧉但有少少雲呢拿香配埋一啖嘅椰汁冰形成幾有震撼而且強味道,🍹底部仲有紅豆,配料落手都唔少,成杯都係比較濃郁🥥

班蘭葉印尼餐廳 (銅鑼灣)
銅鑼灣糖街1-5號銅鑼灣商業大廈地下B2號舖
2024-05-09