2023-04-06 61 瀏覽
之前睇電視介紹呢間米芝連拉麵,今日趁放假終於有機會同老婆試下。一入去唔算好大,但環境乾淨整齊我老婆叫左貝汁鹽味拉麵,而我叫左煙薰黑椒豚骨拉麵。煙薰黑椒豚骨拉麵 — 個人認為中上,可能豚骨湯底每家煮法差不多,所以味道濃郁,未算有突破表現,算係中規中矩。拉麵中間有肉碎,煙薰味同黑椒味道好香,係呢個拉麵既精粹,係我最欣賞既地方。我評價為4分(5分滿分)貝汁鹽味拉麵 — 呢個拉麵湯底反而超級美味,清得黎好鮮甜,不愧為米芝連拉麵,中間有煙肉顆粒同牛肝菌醬,再加上白松露油為其錦上添花。整體香、甜平衡做得好好,令我好期待下次試下貝汁醬油拉麵。我評價為4.5分(5分滿分)兩個拉麵都係配上慢煮叉燒,好嫩滑,食落三層油膏都唔肥膩,非常之唔錯!可惜係麵無得揀硬度,我個人鍾意比較硬身少少,如果麵底硬返少少係更好味😋鳥皮烏賊揚 — 雞皮包住墨魚丸再炸,感覺好新鮮,就咁諗,有雞皮既脆,加墨丸既滑,應該好有趣,但係雞皮痴住墨魚炸反而有濕氣,所以唔夠脆,減左少少分🙈佢配有類似甜芥辣醬俾食客沾,但呢個醬味道太濃烈,沾左反而食唔到墨魚同雞皮既味(但個醬本身係好味既)。我反而沾左佢配菜上既類似醋或者係橘汁,更加夾同帶出佢既

一入去唔算好大,但環境乾淨整齊
我老婆叫左貝汁鹽味拉麵,而我叫左煙薰黑椒豚骨拉麵。

貝汁鹽味拉麵

我評價為4分(5分滿分)

我評價為4.5分(5分滿分)

鳥皮烏賊揚

鳥皮烏賊揚 — 雞皮包住墨魚丸再炸,感覺好新鮮,就咁諗,有雞皮既脆,加墨丸既滑,應該好有趣,但係雞皮痴住墨魚炸反而有濕氣,所以唔夠脆,減左少少分🙈佢配有類似甜芥辣醬俾食客沾,但呢個醬味道太濃烈,沾左反而食唔到墨魚同雞皮既味(但個醬本身係好味既)。我反而沾左佢配菜上既類似醋或者係橘汁,更加夾同帶出佢既鮮味
我諗如果呢個小食配上橘汁或者檸檬汁可能風味更佳。
我評價為4分(5分滿分)

整體來講,貝汁鹽味拉麵係我暫時食過既拉麵最鮮甜既,係一趟非常唔錯既美食之旅,絕對值得回頭既拉麵
2023-04-06
貝汁鹽味拉麵