餐廳: 班蘭葉印尼餐廳
資訊:

2023-02-17 229 瀏覽
初嚐印尼姐姐開嘅正宗小店。雖然舖子細小而且座位少比較有壓逼感,但全店坐滿印尼食客,印尼語佈滿全場,感覺好有人情味。食物方面 - 燒雞花膠湯粉皮︰花膠雖然唔係高質素但勝在巨大化,一片已經有本人全隻手掌咁長。湯底清新帶點微甜,可能因為有配料紅棗杞子,十分健康。燒雞醬汁香濃少許偏咸,外層燒到脆卜卜,半隻雞仔份量勁多。粉條似港式腸粉咁滑,粗條半透明,彈牙軟糯,大大碗好襟食。班蘭雞花膠湯粉皮︰雞肉份量多,胸肉雖然佔大部份,但啖啖嫩滑肉質,令人滿足。唯一調味唔夠,可以更濃味。小食 - 燒牛丸沙嗲︰爆汁燒牛丸濃郁牛味,配偏甜自家燒汁,係比較油膩,但味道勝於脂肪。飲品方面 - 印尼咖啡涼粉冰︰咖啡味唔濃,可能奶嘅份量過多,鍾意飲咖啡人士未必接受到。配上軟滑涼粉條,增加口感亦減少奶糖甜膩感。總結︰性價比中等,份量多而且味道中等唔差,價位係銅鑼灣來說算不錯。但要注意上班日未到12點已經坐滿印尼姐姐,大家要掌握午膳時間或者提早網上訂比。另外一讚,店員有禮貌又好忍耐力。
初嚐印尼姐姐開嘅正宗小店。

食物方面 - 燒雞花膠湯粉皮︰
湯底清新帶點微甜,可能因為有配料紅棗杞子,十分健康。
燒雞醬汁香濃少許偏咸,外層燒到脆卜卜,半隻雞仔份量勁多。
粉條似港式腸粉咁滑,粗條半透明,彈牙軟糯,大大碗好襟食。

班蘭雞花膠湯粉皮︰

雞肉份量多,胸肉雖然佔大部份,但啖啖嫩滑肉質,令人滿足。
唯一調味唔夠,可以更濃味。
班蘭雞花膠湯粉皮

小食 - 燒牛丸沙嗲︰
牛丸沙嗲

飲品方面 - 印尼咖啡涼粉冰︰
咖啡味唔濃,可能奶嘅份量過多,鍾意飲咖啡人士未必接受到。
配上軟滑涼粉條,增加口感亦減少奶糖甜膩感。
印尼咖啡涼粉冰

總結︰
另外一讚,店員有禮貌又好忍耐力。
題外話/補充資料: 店員印尼姐姐有禮貌又好忍耐力之事源︰ 我坐係旁邊聽到有兩位香港女士自己點錯食物,上菜後不停向店員發脾氣,要求取消退款再重新點餐。店員姐姐仍然沉住氣,唯到兩位女士想將事情愈發愈大,無奈取消退回,但亦保持禮貌,忍耐力堅值得欣賞。
2023-02-02
牛丸沙嗲