今日去咗荃灣工作,夜晚屋企又冇煮飯,所以就同同事決定喺荃灣依埋個肚先返屋企。行經荃新天地附近,前行多陣,就見到一間門面幾靚嘅西餐聽,就二話不說入去試吓。我哋去到都九點鐘,客人依然都有好多,有唔少客人都係慶祝生日而黎。餐廳環境昏暗,但別具特色,牆上面掛住一啲油畫,好有文青感覺,望落去好舒服,唔會覺得侷促。我哋兩個工作完,好肚餓,所以決定叫兩個set dinner ,一個頭盤同一個小食。主菜加$50就可以成為set dinner 餐湯係南瓜湯,有好香濃嘅南瓜香味,上面再加上少少忌廉,好香滑,湯好濃稠,啖啖南瓜蓉。套餐沙律係藜麥沙律,藜麥係好健康嘅食材,好多人都會攞佢來做沙律,好有咬口。佢嘅煙un配上蔬菜嘅爽脆,其實都好夾。前菜係燒原條八爪魚足伴沙律,八爪魚好煙un,好有口感,外面有少少燒過嘅香味,調味唔算多,但食到佢嘅原汁原味,份量都好大份,下面配沙律,感覺更加清新。Catee炸三文魚蛋係必食!$68 炸粉唔多,外面炸得好香脆,裏面嘅三文魚好濕潤,唔會乾,仲好有魚油香味,配上一個開胃嘅甜酸汁,一啲都唔油膩。朋友叫咗燒澳洲肉眼扒配燒汁。扒都算幾大份, 因為我哋唔係好食生嘅關係,所以叫咗七成熟
行經荃新天地附近,前行多陣,就見到一間門面幾靚嘅西餐聽,
就二話不說入去試吓。

主菜加$50就可以成為set dinner
餐包,南瓜湯

套餐沙律

佢嘅煙un配上蔬菜嘅爽脆,其實都好夾。
燒原條八爪魚足伴沙律

前菜係燒原條八爪魚足伴沙律

Catee炸三文魚蛋

Catee炸三文魚蛋係必食!

朋友叫咗燒澳洲肉眼扒配燒汁。扒都算幾大份, 因為我哋唔係好食生嘅關係,所以叫咗七成熟。
燒澳洲肉眼扒配燒汁
裏面仍然保持肉汁,牛味重,佢冇乜肥膏,所以唔會話太油膩。
最欣賞佢係啲主菜有秋葵作伴碟,好清爽,解膩!

我就叫咗威靈頓三文魚扒配刁草忌廉汁,威靈頓三文魚扒製作複雜就係人都知,但呢度做得好出色!
三文魚扒加上鵝肝再用酥皮包住佢焗,出嚟效果好酥脆。
三文魚扒魚油重,肉質好鮮嫩, 完全冇overcook。個酥皮做得好好,一啲都唔油膩。另外忌廉汁好香,配上三文魚好夾!
威靈頓三文魚扒伴刁草忌廉汁

套餐餐飲加$15可轉特飲,叫左virgin colada,椰汁味好重,加上菠蘿汁,感覺好清爽!
佢有少少沙冰嘅感覺,凍冰冰,好涼快!
Virgin  colada

最後甜品係藍莓芝士餅,以為佢會好細件,但其實都有一個小cake size。
芝士餅唔係慕絲嗰種,呢個係比較實淨嘅芝士,所以芝士味更加香濃,咬落去更加有口感。
甜品藍莓芝士餅

最後埋單兩個人八百幾蚊,雖然有啲貴,但係就食得好飽,工作完後奬勵自己,食得好啲都唔錯!

2017-09-26
餐包,南瓜湯