2022-02-21 545 瀏覽
同男朋友拍下拖食飯,所以就揀咗呢一間餐廳啦,好有氣氛嘅餐廳!我哋首先揀咗一個小食拼盤,有雞翼,三文魚小丸子,蒜香焗蠔同埋炸薯條!呢度嘅蠔肉好好食,非常飽滿!而且蒜香味道十足雞翼就係辣辣地酸酸地嘅醬汁,非常之濃郁嘅香味,而且炸得啱啱好!

今天格格開恩,回來跟我們倆老吃飯,於是挑個好的,就番兜這餐廳。我這奴才,當然是先來拿個桌,我也不笨,先自隊一下,邊喝邊看菜單。我知道她們有選擇困難症,所以先幫大家點了個“巴馬火腿拼盤”,一坐下就可以吃 ... 雖然這𥚃不是什麽Tapas餐廳,但這火腿拼盤挺像樣的,佐酒佳品。套餐的蕃茄湯味道特別,不會“很番茄”,但又不是不好吃,湯𥚃面應該還有點甘筍,和蕃茄打蓉,味道、口感都不錯。至於沙律也不錯,食材新鮮,胡麻沙律汁夠香。麵包就有點hea,不夠熱,更怪的是,明明已給了一小盆醋,但還要放兩粒不規則的牛油在其中兩塊麵包上,不懂欣賞!格格點的這杯“朱古力”是這晚的驚喜,不但賣相精緻,味道也很好,用一條朱古力作為飲筒,掂。至於娘娘點的那杯蘋果綠茶,味道雖然普通了點,但起碼用心放了幾片蘋果掛在杯上,套餐包的飲品,還可以吧。我一向都不是“威靈頓XYZ”的粉絲,但格格選中了菜單上的這個“威靈頓三文魚”。酥皮不夠香,三文魚還嫩滑,不過有點魚腥味。“燒焗豬手”,夠脆夠味,也是佐酒佳品。又到玩火的時候了,我認為這個Brownie是這𥚃必吃, 食材不是什麼太特別的東西,但起碼在你面前搞場大龍鳳,夠認真。

“燒焗豬手”,夠脆夠味,也是佐酒佳品。

2021-11-20
2021-12-03 493 瀏覽
餐廳裝修就如它的名字,很多貓;音樂氣氛有點90 年代。人手不足 只有一位waiter 落單水吧上菜埋單,每個程序都比較久的時間個餐湯一般茄茸蝦貝海鮮鍋端上來已經很香上碟擺盤,賣相幾好茄茸很入味,喝下去有淡淡的酒香蝦肉就普普通通反而 manila clam 新鮮彈牙,不過有些就就吐沙唔夠徹底當海鮮湯咁飲,成過清底薯菜也弄得不錯整體質素很好,不過份量就比較少;食量比較少的話,這間餐廳是一間幾好的Long lunch 的地方
餐廳裝修就如它的名字,很多貓;音樂氣氛有點90 年代。

個餐湯一般

茄茸蝦貝海鮮鍋端上來已經很香
上碟擺盤,賣相幾好
茄茸很入味,喝下去有淡淡的酒香
蝦肉就普普通通
當海鮮湯咁飲,成過清底

薯菜也弄得不錯

2021-12-02
2021-10-25 693 瀏覽
位置荃灣楊屋道街市同荃新天地附近,地點係無咁近地鐵站,如果係荃灣站行去都要十分鐘左右,但食完就方便去行埋其他廣場當日去食係平日中午就無咩人,呢間餐廳已經想試好耐,但有時去到多人就要等位裝修有格調燈光昏暗有好多貓嘅裝飾同圖片,我本人都好鍾意貓嚟到食中午價錢係好實惠,而且我鍾意佢哋有得揀啲果汁好似菠蘿汁同埋紅莓汁中午set有跟湯但係三律要另+ $5其實食望方面的學係幾好只不過係用餐過程中有小強係枱下走過,服務員反應快捷立即處理同道歉,但我已無心情再食仔細再睇吓先內環境貼燈光較暗,衛生環境的確需要稍為改善

裝修有格調燈光昏暗有好多貓嘅裝飾同圖片,我本人都好鍾意貓

中午set有跟湯但係三律要另+ $5

仔細再睇吓先內環境貼燈光較暗,衛生環境的確需要稍為改善
2021-10-18 374 瀏覽
很久以前聽說它的牛排好味,只是當晚去不見有安格斯, 所以同朋友點了1份西冷同1份豬手。當晚食的牛扒不新鮮,又薄又沒牛味,極度失望;倒反而是豬手有大份又好味,有驚喜。店員先上原隻豬手等我們拍照後再幫忙切開。餐廳是以貓作為裝飾主題,比較適合愛貓人士。座位就比較緊密,而且桌面比較細,當晚就座無虛席。

當晚食的牛扒不新鮮,又薄又沒牛味,極度失望;

• 德國脆皮豬手
2021-10-16 189 瀏覽
環境舒適,坐得舒服先食左兩個小食炸魚薯條正常,份量略少魷魚鬚惹味,份量普通之後食main course, 全部都轉左套餐,不過無影到沙律/湯/飲品,飲品試左Mocha 唔錯西冷medium cooked, 肉質正常,少少韌羊架無試到,朋友話ok豬手即整好脆好味無限時呢點好好,同朋友傾到收鋪都無問題讚一讚Waiter 服務好,serve 好多客都好有禮貌同耐性
環境舒適,坐得舒服
先食左兩個小食
炸魚薯條

炸魚薯條正常,份量略少
魷魚鬚
魷魚鬚惹味,份量普通

西冷牛扒
西冷medium cooked, 肉質正常,少少韌

羊架
羊架無試到,朋友話ok
豬手即整好脆好味

無限時呢點好好,同朋友傾到收鋪都無問題
魷魚鬚
這位於荃灣舊區馬路邊的餐廳,歐洲小屋環境,播著純鋼琴音樂,氣氛一流,梳化、臺、酒吧、入口旁的木窗都很懷舊,好難得,很乾淨,環境真的不錯!“酒香火焰燒雞”:用白蘭地做了場大龍鳳,挺賞心悅目,那鷄是焗過的,還算嫩滑,如果多點沙律菜和雞一齊夾起來吃的話,應該口感會更好,味道會更清新。“香煎冰島鱈魚柳伴牛油忌廉汁”,那鱈魚真是不得了,不是橫切中間帶骨的那種,是整條鱈魚柳,啖啖肉,魚香、黑椒、鹽、牛油共冶一爐,加上那些配菜和那一小杯的忌廉汁,猶如鳳髓龍肝,令人回味無窮。唯一要批評 的是,除了那薯蓉,配菜還加了三小塊焗薯,“薯”太過份了,如果是烤菇或烤茄子也許會較平衡。“Flaming Brownie” .. 蛋糕香,口感軟糯,配雪糕和白蘭地的餘香,正!要番兜!

要番兜!

2021-08-27
2021-10-03 85 瀏覽
讚1.份量大,用既食材幾新鮮,大蜆多汁無沙,蟹肉都足料2.成間都係貓漫畫、擺設,好得意🐈🐈‍⬛彈1.嘢食整體水準平平,餐湯係實在太淡,大蜆意粉係成碟既意粉都碎晒,食得有啲狼狽;意大利飯又超鹹2.漏左單呢

1.份量大,用既食材幾新鮮,大蜆多汁無沙,蟹肉都足料
2.成間都係貓漫畫、擺設,好得意🐈🐈‍⬛

2.漏左單呢
前排經過荃灣,見到呢間 @Cateehk 裝修好有懷舊格調嘅西餐廳🥂,昏暗嘅環境加上黃色嘅燈泡💡,牆身特色嘅裝修🐈,再播住浪漫嘅英文情歌🎼,喺度食咗個好浪漫嘅晚餐🍽·—·🌟Catee’s Special Set Dinner🌟|烤澳洲羊架伴薄荷醬|配:餐湯🥣·沙律🥗·甜品🍰·飲品🍹香烤得好好嘅羊架,肉質鮮嫩淋身,配上薄荷醬,遮蓋羊羶味,上碟後羊架仲要一塊塊咁砌好,方便遂少塊咁食🍴·🥓煙鴨胸蟹肉龍蝦汁燴天使麵🍝濃味嘅主食,再配埋幼小嘅天使麵,吸收晒濃濃嘅龍蝦汁🦞,啱曬鐘意多汁濃味嘅我😋再配埋蟹肉同煙鴨胸,味道好夾,好好食呀🤤·🌶香辣蒜香焗蠔🦪鮮甜嘅焗蠔🦪,再配上濃濃嘅蒜香🧄,熱辣辣放落口,每一啖都充滿蒜香加蠔嘅鮮味👍🏻·🍟英式炸薯條配黑松露醬🍄熱辣辣細細條嘅薯條👍🏻再配上香濃嘅黑松露醬,係一道我好鍾意食嘅小食呀🥰._.
·—·
🌶香辣蒜香焗蠔🦪
🍟英式炸薯條配黑松露醬🍄
._.
2021-09-25 143 瀏覽
男神約我去貓主題酒吧餐廳Catee, 全店貓嘅裝飾下還佈置得頗有氣氛,唔通佢知我鐘意貓🥺?懷著期待的心情應約希望成功!原來是向我請教食物攝影, 看來小妹脫單之路仍須努力!😫既然來到就好好享受一番吧❤️,整間餐廳都放貓的擺設, 非常特別!仲有不同特色酒類飲品🥰❤️威靈頓三文魚❤️名菜威靈頓牛扒換上三文魚餡原來也很相襯😍外層酥皮不會濕漉漉, 與魚扒緊緊接在一起不見一絲縫隙,魚肉煮至約三成熟左右使肉質保持軟綿滑嫩,配上Catee自家製酸菜就不會覺得太HEAVY👍⭐️烤美國安格斯牛板胛⭐️牛板胛肉質比較嫩, 比肉眼或西冷脂肪含量較低💪🏻,因此食落肉質較嫩而口感扎實,而且牛味十足,令人食指大動🥳Catee 服務及食物,都甚具水準👍,在浪漫昏黃的燈光映下瀰漫著浪漫情調,非常適合情侶來撐枱腳或慶祝紀念日。希望下一次來有好消息同大家分享啦😤

❤️威靈頓三文魚❤️
名菜威靈頓牛扒換上三文魚餡原來也很相襯😍

⭐️烤美國安格斯牛板胛⭐️

2021-09-22 90 瀏覽
中秋前夕迎月之夜找到這家餐廳,一進場被編到中間主題位置,我要求轉到中間靠牆位置,因較早入場所以都算舒適及一些私人空間。整所餐廳有用心思打造貓咪特寫,應該都吸引了一眾貓迷。餐牌容易看,雖然冇圖,但排版清晰。主菜全可轉餐,飲品,沙律及甜品。有頗多自由度,而酒亦有買一送一優惠。雞仔胃的我想多試其它食品,散叫了頭盤、小食拼盆、一個主菜(豬手)轉餐,沙律亦轉了大份的。喜歡可隨意轉換的彈性。蜆、餐湯,豬手亦都脆卜卜,所有食物都熱騰騰,由於餐面位置有限,服務員要看仔細收盆及送上其它食物,細心的服務。若果餐具可優雅些及餐桌可以做得闊絡些,那更對得起收的價錢。但感覺仍很chilli 的,離座時看見full house。但整體是食得開心的…

2021-09-03 119 瀏覽
兩個人打算速食 下午兩點 本身想搵間食下午茶 最後行過見到呢間又唔使等位 入去搵食試下啦佢仲有lunch menu揀 叫左一個C 餐一個E餐 牛肋肉意粉 同堆鰈魚炸薯條 有跟餐湯西蘭花忌廉湯 或者沙律 我地最後叫左湯 一開頭有個餐包 跟olive oil and vinegar 個包凍又無焗咁 不過唔高要求既就ok la個湯我覺得個味道不錯 但個質感唔ok 好水呀佢 個兩道main course好少少 個賣相幾好 但牛肋肉比較韌 炆得唔淋 個意粉好似無乜味咁 誠意欠奉;個鰈魚炸起熱辣辣 但啖啖都係油 薯條還好 佢配個茄汁同沙律醬 茄汁陣味比平時個d酸同埋稀 好想知係咩牌子 最後上埋個飲品 我地叫左凍檸茶走冰 但個茶底係勁黑蚊蚊 唔係燈光效果 味道就普通啦 唔係好紅茶既感覺 飲唔出係咩茶底最後埋單每人$80 呢個價錢唔知食左乜 唯一比較好既係佢既服務態度 每個staff都好有禮貌

個湯我覺得個味道不錯 但個質感唔ok 好水呀佢

2021-08-31 2611 瀏覽
27.08.2021Catee約咗朋友暢談,很多食肆都限時1.5-2小時,所以上Open Rice終於揾到Catee,問咗無限時,而且話留卡位等我哋坐得舒服啲。去到餐廳,地方比預期中細,一入門只有兩張卡位,其他就是二人或四人座位;而且卡位偏細,男士高大少少一個坐差唔多,無法再坐多一個,幸好我和另一個男性朋友都較瘦,所以我哋一行三人還可以勉強坐下,建議卡位只坐兩人。晚餐廚師推介有豬手、炸三文魚漢堡、蜆湯配魚柳、威靈頓三文魚、牛肋肉天使麵同烤雞;只要加$30就可以有沙律、餐湯包、飲品及甜品,所以都算豐富抵食。沙律:份量少少地,但OK呀餐湯:西蘭花忌廉湯,有西蘭花味,稀稀地,雖然我鍾意濃味少少,但還可以。威靈頓三文魚:面層酥皮唔脆,只是一層麵包皮包住;三文魚不覺有魚味,朋友試食一口說覺得腥味,我不覺,但有些失望,不會推介。香焗德國豬手伴蜜糖芥末:份量不少,特意一把古刀插著豬手,讓你先拍照,賣相吸晴;餐廳之後會把肉分切後才享用。試過一口,肉質可以,朋友說偏鹹,但我覺得鹹豬手本身就是偏鹹,口味因人而異。甜品:兩粒朱古力、加少少生果、兩朶好像是忌廉花,插上幾朵小花,有點不倫不類,我覺得談不上美味或
27.08.2021

Catee

沙律:份量少少地,但OK呀
餐湯、沙律

威靈頓三文魚

香焗德國豬手伴蜜糖芥末

甜品:兩粒朱古力、加少少生果、兩朶好像是忌廉花,插上幾朵小花,有點不倫不類,我覺得談不上美味或漂亮,麻麻地。
甜品

還有可能地方太細,所以只有一格男/女洗手間,不太理想。

這間餐廳Open Rice評價好高,但因為我們不飮酒,座位又無如期般理想,食物我倆點的兩款也只是普普通通,所以試過一次就夠了;最大優點就是無限時,朋友可以慢慢詳談,大家可以考慮下自己適合與否。

2021-08-27
餐湯、沙律
香焗德國豬手伴蜜糖芥末
調配搭料都幾好,可惜食材不新鮮。前幾日同朋友3人一齊食晚飯,諗住送朋友出行,近近哋請佢食返餐好味的扒,見openrice評價唔錯就book咗。服務態度非常好,環境寧靜有格調,但係非常可惜近楊屋道街市,一路食一路有少少街市味道……建議坐入啲麵包餐湯沙律甜品全部side dishes都好好味,無嘢挑剔。叫咗鱈魚扒、德國豬手、烤雞,擺盤好靚,所有配料醬汁都好香,但唔知係我哋食6點幾太早定係點樣,唔知關唔關事,食材真係唔新鮮唔靚,鱈魚好滑但少少腥。試過朋友的烤雞,有啲(鞋)。另一個德國豬手就真係過份,韌到趙唔開!朋友食得好辛苦……我哋叫咗gin酒,佢有一杯仔免費試飲可以餐前試,我哋再叫咗2杯,士多啤梨味有啲苦,咁我哋就正價叫青瓜同檸檬,2杯都唔差,檸檬非常清新,青瓜更加係甜而且清味蕾,好開胃,好味道的。埋單3份扒餐有麵包有餐湯有沙律有餐飲,仲有甜品,另加2杯gin酒都係789,可以話係幾抵食!今次食材唔新鮮可能真係我唔好彩,或者有邊日可能會再比多次機會呢間有格調貓貓餐廳。

2021-08-07 211 瀏覽
好味指數😋😋😋😋回頭指數 ⭐️⭐️⭐️⭐️開心指數🤗🤗🤗🤗有同事介紹話呢間嘅lunch 好好食,就嚟試下!佢係一間pub,穿過荃新天地一期,楊屋道街市再向前行,馬路對面係荃新天地二期嘅尾,平時lunch time 都好少行到去呢邊食飯!去到時見到好多人等位,好彩有訂位!🍴餐包 + 沙律(跟餐)一坐低就會放低餐包,每人有兩塊,一塊應該係香草包,另一塊深色D嘅就唔知,包係幾有口感實在,最讚嘅係佢嘅黑醋橄欖油,個黑醋真係好好味,勁想問佢響邊度買或者直接跪求賣支俾我!沙律一D都唔hea,除咗新鮮嘅沙律菜外,上面仲有好多粒蜆肉,蜆肉爽口,配埋日式芝麻汁,好味呀!🍴鮮蝦香草醬燴意粉($68)雖然賣相好似唔係好靚,但係好味wor! 有5隻大蝦,新鮮又爽口,香草醬好味,意粉煮到剛剛好al dente! 好味!🍴凍朱古力(餐飲)上面有厚厚嘅cream,有條pocky 放響上面,朱古力味超濃郁,其實係濃到有D 傑撻撻,超好味!呢個係必飲!必飲!必飲!(時間太趕冇影相🙈)整體上性價比頗高,加埋一$70幾蚊係超抵食嘅~ 呢度嘅環境都okay 嘅,但算係有少少迫,店入面有好多貓貓嘅裝飾品,上餐飲都幾慢,等到差唔多lun
好味指數😋😋😋😋
回頭指數 ⭐️⭐️⭐️⭐️
開心指數🤗🤗🤗🤗
去到時見到好多人等位,好彩有訂位!
🍴餐包 + 沙律(跟餐)

餐包

沙律

🍴鮮蝦香草醬燴意粉($68)

鮮蝦香草醬燴意粉

🍴凍朱古力(餐飲)

整體上性價比頗高,加埋一$70幾蚊係超抵食嘅~
呢度嘅環境都okay 嘅,但算係有少少迫,店入面有好多貓貓嘅裝飾品,上餐飲都幾慢,等到差唔多lunch time 完先出現,飲得好趕!建議如果lunch time 嚟食,最好食到1/3 時已經要叫定!

沙律
鮮蝦香草醬燴意粉