2016-01-09 1493 瀏覽
再一次來到Sabor, 同朋友慶生,喜歡這裡實而不華,選餐廳大概如女生之感情,要不一見如故試過後卻覺得不外如是,另種就是不常見但間中又會想起,而Sabor同我這位友人一樣,都是屬於後者吧!Sabor 是西班牙文,意指美食,店內亦掛滿了熱情的西班牙女郎畫作,裝修偏向簡單舒服風,就是一般私房菜那份家的感覺吧!先來了西班牙的Sangria, 是店家親自以不同的水果加入紅酒中釀製的,入口清甜酒味芳香,不勝酒力的我都因為係生日,飲左不少,結果整晚都在傻笑,不太清醒的狀態!先來前菜,就是蕃茄多士,法式多士入口酥脆,上面的蕃茄蓉香甜不腥,加入橄欖油油潤自然,作為前菜的確是不錯。私房菜已一早同店方商量左菜單!我地呢個係 580蚊的 Chef Tapas Menu,當晚只需安心等待美食就好!先上的係 Grilled cuttlefish in Green allioli foam,我上次都有點嘅菜式,一粒粒白色看似薯仔的東西,其實是鮮甜的魷魚粒,旁邊淺綠色的係蕃茜醬,看起來質地像沙律醬,但試食後卻感覺輕盈不漏,與魷魚粒粒非常配合,仲有少少辣好惹味!輕輕炒過的魷魚粒,保留著魷魚粒該有的彈牙及鮮味,平淡中見
而Sabor同我這位友人一樣,都是屬於後者吧!

裝修偏向簡單舒服風,就是一般私房菜那份家的感覺吧!
sangria
蕃茄多士
私房菜已一早同店方商量左菜單!
輕輕炒過的魷魚粒,保留著魷魚粒該有的彈牙及鮮味,平淡中見不平凡!
西班牙菜必備的蒜片蝦,呢度當然都有而且仲要用滾油滾住咁上,我覺得咁先叫正宗的嘛!
o個d 連殼上,用d唔熱的油浸住,我一見到就會覺得大佬,你可唔可以認真少少架!
上菜已聞到濃濃的蒜頭香味,檻欖油金光閃閃好吸引,因為欖油是不飽和脂肪,多食仲可以預防心臟病,而且大蝦就算用油浸住,入口都唔會覺得好油膩,蝦肉肉質彈牙,正!
Garlic Prawn
Clams in Fish Sauce 蜆夠肥美又鮮甜,濃郁的魚湯已滲入蜆中,既鮮且甜,令人一試難忘!
湯就有得揀,我揀左西班牙凍湯,但一飲就知唔太o岩口味,未煮熟的蕃茄原來係好腥的,
再加上蒜泥少少辣,口味上都幾唔習慣。
飲完重口味的湯,侍應送上兩個雪葩清清味蕾!
今次係雜莓口味,酸酸甜甜,感覺清新,食完就可以食主菜了~
sherbet
主菜是海鮮 Paelle !飯面舖了幾隻大蝦及蜆。
飯身金黃令到我這個無飯不歡的朋友大為高興!
Seafood Paelle
飯身唔會好濕好笠,粒粒圓渾的米飯早已吸滿了海鮮的鮮味,還夾雜左不少的墨魚粒,
單食可能有點咸,但加左少少檸汁,味道更加有層次!
Seafood Paelle
Home Made Egg Flan with Strawberry Sauce, 造型小巧精緻,但不失層次感,
挺身的蛋白蛋糕加上酸甜的雜果,味道都挺不錯!
最後仲有Churros,炸到外脆內軟的鬼佬油炸鬼,外層舖滿糖霜,點些少朱古力醬,
唔會好漏又可以滿足到想食甜的慾望,為呢餐飯局畫下最好的句號!
churros
餐廳環境寧靜浪漫,我至少有三個朋友都係o係呢度約女仔食飯而成功左!
真的假不了,當然呢度都適合同朋友食飯啦!!哈!

sangria
蕃茄多士